«Ιστορική συμφωνία» της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές, όπως αυτές του Διαδικτύου, αλλά και την καταβολή του φόρου στις χώρες στις οποίες εδρεύουν.

«Ιστορική συμφωνία» της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» σήμερα την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών.

Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

Ο οικονομικός κίνδυνος από τις παραλλαγές της Covid-19

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πλούσιων κρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική προοπτική έχει βελτιωθεί από την τελευταία συνάντησή της τον Απρίλιο, αλλά προειδοποίησε ότι νέες παραλλαγές της Covid-19 μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο χρόνο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της Covid-19», αναφέρεται στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20, που συνεδρίασαν στη Βενετία.

Όπως αναμενόταν, η ομάδα ενέκρινε την παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη αυτό το μήνα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και προβλέπει εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά πως η τιμολόγηση του άνθρακα θα αποτελέσει μέρος του μίγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.