Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί, προσθέτοντας ότι οι «χειραγωγούμενες επιθέσεις» στη λίρα, που τη βύθισαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, δεν θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία της χώρας, η οποία διατηρεί όλη την ισχύ της, αγνοώντας επιδεικτικά την κατάσταση που επικρατεί.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 13,45 λιρών ανά δολάριο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15%, παρά το ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 20%. Μετά από μία μικρή ανάκαμψη τις τρεις τελευταίες ημέρες, η ισοτιμία διαμορφωνόταν σήμερα το πρωί στις 12,10 λίρες ανά δολάριο.

«Πρέπει να αξιολογούμε την τουρκική οικονομία από ένα μεγαλύτερο παράθυρο παρά από μία στενή προοπτική λαμβάνοντας ως βάση μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία», έγραψε ο Νεμπατί στο Twitter. «Με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δεν υπάρχει θέμα με τη διατήρηση του επιτοκίου χαμηλότερα από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο προϊστάμενος του Νεμπατί, ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, έχει κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και υπήρχε φημολογία ότι μπορεί να απομακρυνθεί, αν και δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την προεδρία.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν ότι σπρώχνει τη χώρα σε κρίση και ζητούν να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει απερίσκεπτη την ακολουθούμενη πολιτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νεμπατί πρόσθεσε ότι η χαλάρωση (των επιτοκίων) θα προσφέρει στήριξη στην οικονομία για την ενίσχυση της απασχόλησης και των εξαγωγών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε, τα έσοδα που θα υπάρξουν από τα χαμηλά επιτόκια θα κατευθυνθούν σε βασικές εισαγωγές, όπως ενέργειας και πρώτων υλών.