Γαλλία: Πως η μείωση στην τιμή της μπαγκέτας φέρνει… πόλεμο

Μια κίνηση από αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων

Γαλλία: Πως η μείωση στην τιμή της μπαγκέτας φέρνει… πόλεμο

Τι σκέφτεται κάποιος όταν ακούει Γαλλία; Το πύργο του Άιφελ, το καλό κρασί, την σαμπάνια αλλά και σίγουρα την μπαγκέτα. Μάλιστα είναι τόσο σημαντική που αναμένεται να ξεκινήσει… πόλεμο.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα όταν η μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ Leclerc μείωσε την τιμή της μπαγκέτας στα 29 λεπτά. Από τότε ένα ερώτημα απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τους Γάλλους: «Τι αξία έχει το αγαπημένο μας ψωμί;»

Για τους Γάλλους η μπαγκέτα δεν είναι απλά ένα ψωμί μεταξύ άλλων. Θεωρείται πολύ περισσότερο πυλώνας πολιτισμού, είναι το πιο δημοφιλές ψωμί και η αξία του αναγνωρίζεται ακόμα και από την Unesco. Ιδίως το Σαββατοκύριακο σχηματίζονται ουρές έξω από τα αρτοποιεία για την αγορά μπαγκέτας, η οποία στο δρόμο της επιστροφής μπαίνει παραδοσιακά κάτω από τη μασχάλη. Χαρακτηριστική εικόνα στους δρόμους είναι Γάλλοι που δοκιμάζουν ένα, δύο κομμάτια από την μπαγκέτα τους μέχρι να φθάσουν στο σπίτι.

Για να προστατέψουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε δύσκολες εποχές μειώνουμε την τιμή της μπαγκέτας για τέσσερεις μήνες, ανακοίνωσε με μεγάλες δημοσιεύσεις της στον Τύπο η αλυσίδα Lecrerc. «Η ξανθιά μπαγκέτα είναι βασικό αγαθό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες Γάλλων, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να εξετάζουν προσεκτικά τις τιμές», επιχειρηματολογεί ο επικεφαλής της γαλλικής αλυσίδας Μισέλ Εντουάρ Λεκλέρκ.

Οι αντιδράσεις αρτοποιών και αγροτών κατά της χαμηλής τιμής δεν άργησαν. Υποστηρίζουν ότι λόγω αύξησης της τιμής του αλευριού η αλυσίδα δεν μπορεί να βγάζει κέρδη από την μπαγκέτα. Κατηγορούν μάλιστα ότι τα τρόφιμα ξεπουλιούνται όσο όσο και ότι απαξιώνεται η τέχνη του γάλλου αρτοποιού.

Όποιος θέλει ποιότητα στον αρτοποιό, οι υπόλοιποι στα σουπερμάρκετ

Ο αγροτικός σύνδεσμος FNSEA ανακοινώνει ότι «την ώρα που ο τρόπος παραγωγής και η ποιότητα της γαλλικής μπαγκέτας αναγνωρίζεται από την Unesco, απαξιώνεται η συμβολή αγροτών, μυλωνάδων και αρτοποιών σε αυτό το μοναδικό προϊόν». Βάσει στατιστικών στοιχείων η μέση τιμή της μπαγκέτας διαμορφώθηκε το 2021 γύρω στο 90 λεπτά, τη στιγμή που αυξάνονται συνεχώς οι τιμές για αλεύρι, ενέργεια, αλλά και το μισθολογικό κόστος.

Ακόμα και ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ αναγκάστηκε να πάρει πρόσφατα θέση στη δημόσια διαμάχη για την τιμή της μπαγκέτας. Σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών. Όποιος θέλει αρίστης ποιότητας μπαγκέτα θα πάει στον αρτοποιό, ενώ όποιος δεν θέλει να πληρώσει πολλά θα επιλέξει ένα φθηνότερο προϊόν, δήλωσε ο γάλλος υπουργός

Ο ειδικός σε ζητήματα εμπορίου Ολιβιέ Νουβέρ κάνει λόγο για «Baguette-Gate» αποδίδοντας τις οργισμένες αντιδράσεις σε λομπίστες. «Μειώνουμε με λύπη μας την τιμή του συμβολικού αυτού προϊόντος», δηλώνει ο επικεφαλής της Lidl Γαλλίας Μισέλ Μπιερό στον ραδιοσταθμό RMC για να προσθέσει: «Όταν όμως η κορυφαία γαλλική αλυσίδα σουπερμάρκετ ορίζει την τιμή στα 29 λεπτά τότε υποχρεωνόμαστε να ακολουθήσουμε». Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπιερό εδώ και μια δεκαετία η τιμή της μπαγκέτας στα γαλλικά σουπερμάρκετ βρίσκεται στα 35 λεπτά. Ο επικεφαλής της Lidl Γαλλίας σημειώνει τέλος ότι λόγω της ανόδου τιμής σε αλεύρι και ενέργεια εξετάζονταν αυτές τις μέρες η αύξηση της τιμής στα 39 λεπτά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.