ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Bρετανική “λίστα Λαγκάρντ” με 6.000 ονόματα

Bρετανική “λίστα Λαγκάρντ” με 6.000 ονόματα

Στην ύπαρξη της βρετανικής «λίστας Λαγκάρντ», η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας των οικονομικών διωκτικών αρχών αναφέρονται οι Times του Λονδίνου στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 6.000 ονόματα.

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στη βρετανική κυβέρνηση κατάλογο με 6000 ονόματα Βρετανών καταθετών στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC.

Μετά από έλεγχο της αρμόδιας αρχής οικονομικού εγκλήματος 500 καταθέτες από τους συνολικά 6.000 που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ, αποδείχθηκε πως φοροδιέφευγαν . Οπως αποκαλύπτουν οι Times, η Εφορία προτείνει στους δικαιούχους των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών διακριτικότητα- εφόσον συμφωνήσουν στην πληρωμή των φόρων με το αναλογούν πρόστιμο, αντί να προωθήσουν τις υποθέσεις τους στα δικαστήρια. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, που θα εισπράξει  άμεσα πολλές εκατονταδες εκατομμύρια στερλίνες, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει τα δικαστήρια από το βάρος εκδίκασης όλων αυτών των υποθέσεων.

Ωστόσο η πρόταση δέχεται εσωτερικά πυρά, μάλιστα με ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της Υπηρεσίας Οικονομικού Εγκλήματος να χαρακτηρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης  «υποκριτική», αφού στέλνει αρνητικό μήνυμα  για επιλεκτική μεταχείρηση των πλούσιων φοροφυγάδων. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ είναι άτομα με περιουσιακά στοιχεία και προσόδους από ακίνητα στο εξωτερικό.

Εως τώρα μόνο ένας καταθέτης της λίστας έχει καταδικαστεί. Πρόκειται για ιδιοκτήτη ακινήτων αξίας 160 εκατ. στερλινών, ο οποίος τιμωρήθηκε τον Ιούλιο με  500.000 λίρες, καθώς δεν είχε δηλώσει τον φόρο που αντιστοιχούσε σε χρήματα που κληρονόμησε από τη μητέρα του, κατατεθέιμένα σε μυστικό λογαριασμό της HSBC.

[Πηγή: Άρθρο της Μαρίας Καστρισιανάκη]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.