ΔΝΤ: «Κίνδυνος» η πλήρης απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων

ΔΝΤ: «Κίνδυνος» η πλήρης απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων

Παραδέχτηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, την οποία συνιστούσε επί μακρόν, ενέχει «κινδύνους» για ορισμένες χώρες και έκρινε ότι η λήψη μέτρων ελέγχου μπορεί να αποδειχθεί «χρήσιμη» προκειμένου να αποφευχθεί η γένεση μιας οικονομικής φούσκας.

«Δεν είναι δεδομένο ότι η πλήρης απελευθέρωση (της ροής κεφαλαίων) θα ήταν ο κατάλληλος στόχος για όλες τις χώρες και όλες τις εποχές», αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για ένα θέμα το οποίο προκαλεί συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των 188 χωρών-μελών του.

Εδώ και πολλούς μήνες οι αναδυόμενες χώρες διαβεβαιώνουν ότι αποσταθεροποιούνται από κινήσεις ασταθών κεφαλαίων που τροφοδοτούνται από μεγάλα σχέδια ανάκαμψης στη Δύση (μηδενικά επιτόκια, επαναγορά κρατικών ομολόγων κ.λπ.).

«Η απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων περιλαμβάνει κινδύνους, οι οποίοι ενισχύονται όταν οι (παραλήπτριες) χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει έναν επαρκή βαθμό ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Ταμείο, η οικονομική κρίση έδειξε ότι ούτε οι ανεπτυγμένες χώρες είναι στο απυρόβλητο.

«Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν εμπόδισαν να σχηματιστούν δυσβάστακτες οικονομικές φούσκες», συνεχίζει η έκθεση. Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης ότι στις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις παρατηρήθηκε ότι οι λιγότερο ανοιχτές οικονομίες υπέστησαν και μικρότερες απώλειες πλούτου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν βλέπει πλέον με τόσο κακό μάτι τα μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ισλανδία, για να περιορίσουν τις κινήσεις κεφαλαίου και να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην οικονομία, όπως είναι η ανατίμηση του νομίσματος και η φούσκα στην κτηματαγορά.

«Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μια απότομη εισροή ή φυγή κεφαλαίων, η εισαγωγή μέτρων ελέγχου μπορεί να είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση, ανάλογα με την περίπτωση», καταλήγει το ΔΝΤ, κρίνοντας πάντως ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.