ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φρανσουά Ολάντ: Η Ευρώπη παραμένει η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη

Φρανσουά Ολάντ: Η Ευρώπη παραμένει η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη

«Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ και κατά πολύ ισχυρότερη από αυτή της Κίνας. Αυτό πρέπει να το θυμίσουμε σε όλους όσοι νομίζουν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει τις λύσεις. Το άσχημο με την Ευρώπη είναι ότι κάποιες φορές αμφιβάλλει ακόμα και η ίδια για την τεράστια δύναμή της».  Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι μετά το πέρας του γαλλο – ιταλικού συνεδρίου στη Λυών.

Ο Φρανσούα Ολάντ υπογράμμισε πως οι αιτίες της σημερινής κατάστασης σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ιδίως της ανεργίας οφείλονται αποκλειστικά στα λάθη των κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών. «Με τη συμμετοχή στο ευρώ οι χώρες έχουν ωφεληθεί και έχουν περισσότερα εργαλεία για να διορθώσουν τα τεράστια προβλήματα που είχαν για δεκαετίες. Η ευρωζώνη είναι η λύση για να βρούμε διέξοδο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ολάντ.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα δεν απέκλεισε τη διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας μας υπογραμμίζοντας. «Σεβόμαστε την Ελλάδα και την ιστορία της, αλλά ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, μία χώρα με τεράστια διαφθορά. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα έχουμε ζητήσει. Αυτή είναι η άδεια πλευρά του ποτηριού. Η άλλη πλευρά, η γεμάτη, είναι πως αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης δεν θα έκανε ποτέ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα παρέμενε ένα  προβληματικό κράτος. Σε λίγα χρόνια που θα έχουμε όλοι ξεπεράσει την κρίση θα βλέπουμε πως το κοινό νόμισμα μας ωφέλησε όλους»  

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πως θεωρεί δεδομένο πως οι πλούσιες χώρες θα στηρίξουν αυτές που έχουν ανάγκη και στήριξε εκ νέου τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά. «Η Ελλάδα έχει υποστήριξη για να αναπνεύσει. Δεν υπάρχει κανένας φόβος πλέον για την Ελλάδα πως δεν θα τα καταφέρει»

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί μερίδα του βρετανικού Τύπου για την κωλυσιεργία στην ευρωζώνη και τις διαφωνίες Γαλλίας και Γερμανίας ο Φρ. Ολάντ υπήρξε ξεκάθαρος «η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή οικονομία αλλά δεν κατάφερνε τίποτε χωρίς τις υπόλοιπες χώρες. Καμία χώρα δεν θέλει να επιβληθεί στην Ευρώπη, ούτε να απομονώσουμε κάποια άλλη χώρα. Η Ευρώπη λειτουργεί όταν είμαστε όλοι μαζί. Δεν θα μας μάθει ο βρετανικός Τύπος πώς να εργαζόμαστε στην Ευρώπη. Ξέρουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί. Η Γερμανία δεν μπορεί μόνη. Έχει ανάγκη τη Γαλλία και οι δύο μαζί έχουμε ανάγκη την Ιταλία», ενώ και ο Μάριο Μόντι τόνισε πως «όταν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν έχει πρόβλημα όλη η Ευρώπη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.