ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η διάσωση του “χρυσού” λίθου στη Ρωσία

Η διάσωση του “χρυσού” λίθου στη Ρωσία

Τα έσοδα της Ρωσίας από την παραγωγή κεχριμπαριού αποτελούν μόνο 4,5 εκ. ευρώ. Συγκριτικά, η παγκόσμια αγορά κεχριμπαριού εκτιμάται σε πάνω από ένα δις. ευρώ. Οι αιτίες που τα έσοδα είναι μικρά, οφείλονται στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του σημαντικότερου εργοστασίου της χώρας, αλλά και στο μαζικό φαινόμενο της παράνομης εξόρυξης.

Το εργοστάσιο κεχριμπαριού στο Καλίνινγκραντ, είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη χώρα. Για να λειτουργήσει αποδοτικά, ωστόσο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Πόσο μάλλον, αφού το 90% της ισχύος του έχει απαξιωθεί. Να σημειωθεί πως τη δεκαετία του 1980, το εργοστάσιο εξασφάλιζε το 20% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, ενώ τώρα δεν υπερβαίνει το 0,5%.

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης, πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα της κλοπής, της παράνομης παραγωγής και εξόρυξης του κεχριμπαριού, τόσο στο ίδιο το εργοστάσιο, όσο και στην γύρω περιοχή του.

Αυτή τη στιγμή ο μόνος εγκεκριμένος παραγωγός κεχριμπαριού είναι η κρατική εταιρεία “Εργοστάσιο του Καλινινγκράντ” η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, πέρυσι παρήχθησαν 340 τόνοι του ορυκτού, αλλά εξήχθη στο εξωτερικό μιάμιση φορά μεγαλύτερη ποσότητα.

Η μέση τιμή του κιλού της πρώτης ύλης – των λεγόμενων 23ου και 32ου κλασμάτων (διάμετρος σε εκατοστά)– είναι 150 δολάρια, ενώ αν το βάρος της πέτρας είναι πάνω από ένα κιλό, η τιμή της μπορεί να φτάσει τα 2.000 δολάρια.

Την παράνομη εξόρυξη ευνοεί η προβληματική νομοθεσία. Η μέγιστη ποινή που μπορεί να περιμένει τους “μαύρους εκσκαφείς” είναι μόλις ένα πρόστιμο πέντε χιλιάδων ρουβλίων. Γι’ αυτό, οι αρχές του Καλίνινγκραντ προτείνουν να γίνει πιο σκληρή η νομοθεσία και να επιτρέπεται η κατάσχεση του εξοπλισμού της παράνομης εξόρυξης. Δηλαδή, μπουλντόζες, εκσκαφείς, μηχανοκίνητες αντλίες διάβρωσης, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της άμμου στην περιοχή των κοιτασμάτων κεχριμπαριού στο χωριό Γιαντάρνι στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ωστόσο, ο παράνομος εξοπλισμός που κατάσχεται από την Αστυνομία, επιστρέφεται μετά από την καταβολή προστίμου. “Μόλις πληρώσουν το πρόστιμο και πάρουν πίσω τον εξοπλισμό, οι “μαύροι ανασκαφείς” επιστρέφουν στην ακτή του Γιαντάρνι. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Τους πιάνουμε, και αυτοί συνεχίζουν να κλέβουν”, καταγγέλλει ένας αστυνομικός στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κλοπές υπολογίζονται στα 50 εκ. δολάρια. Οι παλιοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών θυμούνται με νοσταλγία τις σοβιετικές εποχές, όταν ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινικές κυρώσεις –δύο χρόνια φυλάκισης- για παράνομη εξόρυξη και επεξεργασία του κεχριμπαριού. Αυτό το άρθρο όμως δεν ισχύει από το 1996, από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας. Κατά την άποψη των αστυνομικών στο Καλίνινγραντ, μόνο η επιστροφή της ποινικής δίωξης για την παράνομη εξόρυξη του “χρυσού λίθου” μπορεί να κρατήσει ανθρώπους μακριά από την κλοπή του κεχριμπαριού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.