Η Κίνα «ακυρώνει» τις αμερικανικές κυρώσεις και αγοράζει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου

Η Κίνα «ακυρώνει» τις αμερικανικές κυρώσεις και αγοράζει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου

Δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν περίπου 22 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού βρίσκονται στο δρόμο προς το κινεζικό λιμάνι του Νταλιάν, αναφέρει το Reuters αναφέροντας τα δεδομένα παρακολούθησης των πλοίων και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ρεκόρ υψηλού ποσού αργού από το Ιράν που θα αγοράσουν οι Κινέζοι πελάτες, την ώρα που μειώνονται οι πωλήσεις σε άλλους μεγάλους πελάτες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Το συνηθισμένο ποσοστό των ιρανικών φορτίων αργού πετρελαίου που εισέρχονται στην Κίνα κυμάνθηκε μεταξύ 1 και 3 εκατομμυρίων βαρελιών μηνιαίως.

«Όπως είπαν οι ηγέτες μας, θα είναι αδύνατο να εμποδίσουμε το Ιράν να πουλήσει το πετρέλαιο του. Έχουμε διάφορους τρόπους πώλησης του πετρελαίου μας και όταν τα πετρελαιοφόρα φθάσουν στο Νταλιάν, θα αποφασίσουμε αν θα τα πωλήσουμε σε άλλους αγοραστές ή στην Κίνα», ανέφερε η πηγή του Reuters.

Και οι δύο χώρες, νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν ότι είχαν αναστείλει εντελώς τις αγορές ιρανικού αργού πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου.

Το Νταλιάν είναι ένα σημαντικό κέντρο πετρελαίου στην Κίνα και, σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο λιμάνι για να κρατήσει αργό κατά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων το 2014 που αργότερα πωλήθηκε σε αγοραστές στη Νότια Κορέα και την Ινδία.
Τα στοιχεία του Reuters επιβεβαιώνουν παλαιότερες εκθέσεις του TankerTrackers.com, οι οποίες επανειλημμένα προειδοποίησαν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν έχουν μειωθεί όσο τα επίσημα στοιχεία ναυτιλίας υποδηλώνουν:

Τα δεξαμενόπλοια της NIOC άρχισαν να απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους για να αποκρύψουν τις διαδρομές τους νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο Financial Times, David Sheppard, ανέφερε τα δεδομένα δορυφορικής απεικόνισης από την ανεξάρτητη υπηρεσία ιχνηλάτησης σε μια πρόσφατη ιστορία: σύμφωνα με αυτό, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το 2,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Απρίλιο ως την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.

Στην πραγματικότητα, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά ένα μικρό ποσό και από τα μέσα Οκτωβρίου έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κίνα δεν έκρυψε ποτέ ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό αργό παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.