Πετάει-πετάει το spread της Γαλλίας μετά τις «παροχές» Ε.Μακρόν: Σε υψηλό 1,5 έτους το κόστος δανεισμού της Γαλλίας

Πετάει-πετάει το spread της Γαλλίας μετά τις «παροχές» Ε.Μακρόν: Σε υψηλό 1,5 έτους το κόστος δανεισμού της Γαλλίας

Τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν από μέρες ανακοινώσει ότι το προσεχές Σάββατο (15.12.2018) θα ξανακατέβουν στους δρόμους για την «τελική επίθεση». Ο Μακρόν ήθελε να αποφύγει αυτό ακριβώς, αλλά δύσκολα το «mea culpa», οι αυξήσεις και οι φοροαπαλλαγές θα κλείσουν την πληγή.

«Αυτή τη φορά απάντησε», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Parisien. «Σας κατάλαβα λιγάκι», ειρωνεύεται αντίθετα η αριστερή Liberation. Αύξηση 100 ευρώ τον μήνα για τους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακύρωση ενός φόρου για τις χαμηλές συντάξεις (κάτω από τα 2.000 ευρώ τον μήνα), μη φορολόγηση των υπερωριών, είναι μερικά από τα μέτρα του Εμανουέλ Μακρόν. Το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν αναμένεται να κοστίσει «μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμύρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Οι αγορές δεν… χάρηκαν

21 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν. Τον άκουσαν τα “κίτρινα γιλέκα”, τον άκουσαν και οι αγορές. Και αντέδρασαν, όχι καλά για τον Γάλλο πρόεδρο.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο ενάμισι έτους. Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,756%. Το spread – η διαφορά σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων – έφθασε τις 47,5 μονάδες βάσης (0,475 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

Ούτε τα “κίτρινα γιλέκα” (στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον) χάρηκαν με όσα άκουσαν όμως. Και τα όσα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν δε φαίνεται να εξουδετερώνουν την κρίση. Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ζακλίν Μουρό, εκπρόσωπος των «κίτρινων γιλέκων» που θεωρείται μετριοπαθής, κάλεσε σε «εκεχειρία» χαιρετίζοντας «προόδους, μια ανοικτή πόρτα» της εξουσίας. «Έχουμε μια οικονομία που καταρρέει, εμπόρους έτοιμους να κατεβάσουν ρολά, δεν μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι για πολλαπλές πτωχεύσεις», δήλωσε αναφερόμενη στα πολυάριθμα καταστήματα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους εξαιτίας των επανειλημμένων βιαιοτήτων στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Όμως σε πολλά σημεία συγκέντρωσης τα «κίτρινα γιλέκα» δήλωναν «μη ικανοποιημένα». «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», διαβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους τους.

«Όλα αυτά, είναι σινεμά», έλεγε ήδη από χθες το βράδυ ο 55χρονος Τιερί, μηχανικός μοτοσικλετών που πήγαινε να «αποκλείσει» τον σταθμό διοδίων στο Μπουλού, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, λίγο μετά την προεδρική ομιλία. Λιγότερο από μία ώρα μετά το διάγγελμα, ο σταθμός διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Α9 είχε παραλύσει εντελώς στην κατεύθυνση από την Ισπανία.

«Υπάρχουν καλές ιδέες, ένα mea culpa, που έρχεται πολύ αργά, όμως δεν θα το φτύσουμε», εκτιμά ωστόσο ο 42χρονος Κλοντ Ραμπούρ, «κίτρινο γιλέκο» στη βόρεια Γαλλία, για τη μεταμέλεια που έδειξε ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζοντας «το μερίδιο της ευθύνης» του στην κακή εκτίμηση της έκτασης της κρίσης.

Όμως «το γεγονός ότι δεν ανακαλεί την κατάργηση» του φόρου επί της περιουσίας, μια από τις μείζονες διεκδικήσεις των διαδηλωτών, «είναι το χειρότερο απ’ όλα», τονίζει ο Πιερ-Γκαέλ Λαβεντέ στο Μοντσό-λε-Μιν (κεντροανατολική Γαλλία).

Ο Μακρόν δεν θέλησε να ματαιώσει την κατάργηση αυτού του φόρου, εκτιμώντας πως έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει καταλάβει τίποτε για τον θυμό που εκφράζεται», τόνισε το συνδικάτο CGT. «Έχουμε απαντήσεις βραχυπρόθεσμες, δεν έχουμε απαντήσεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τα “κίτρινα γιλέκα” ο Εμανουέλ Μακρόν έχει απέναντί του και τους μαθητές Λυκείων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.