Economist: Πολύ γρήγορα το euroboom έγινε eurogloom- Στα πρόθυρα ύφεσης η ευρωζώνη

Economist: Πολύ γρήγορα το euroboom έγινε eurogloom- Στα πρόθυρα ύφεσης η ευρωζώνη

Δυσοίωνες για το μέλλον της ευρωζώνης είναι οι εκτιμήσεις του βρετανικού περιοδικού Economist που αναφέρει ότι «η ευρωζώνη βρίσκεται πάλι στα πρόθυρα ύφεσης» παρότι όπως σημειώνει ένα τέτοιο σενάριο «μετά από δύο δεκαετίες χαμηλής απόδοσης, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει».

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στον ιστότοπό του, ο Economist σημειώνει:

«Πολύ γρήγορα το #euroboom μετατράπηκε #eurogloom και τα στοιχεία για το ΑΕΠ που επίκεινται προς δημοσίευση αργότερα αυτόν το μήνα θα επιβεβαιώσουν ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο πληρώντας έτσι τις τεχνικές προϋποθέσεις της ύφεσης. Η Γερμανία φαίνεται πως έχει αποφύγει -παρά τρίχα- την ύφεση και η ευρωζώνη που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 μπορεί να περάσει την επέτειό της στα πρόθυρα μιας άλλης κάμψης».

«Το ευρώ υπήρξε ένα οικονομικό φιάσκο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες και στην Ε.Ε. ως σύνολο», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η τελευταία δεκαετία ήταν πραγματικά σκληρή. Οι περιοχές με τις χειρότερες αποδόσεις κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2018 συμπεριλαμβάνουν μέρη που βιώνουν γεωπολιτικές αναταραχές συν την περιφέρεια της ευρωζώνης και τώρα που αυτή (η ευρωζώνη) αρχίζει την 3η δεκαετία της, μια νέα ύφεση διαφαίνεται.

Οι αιτίες δεν είναι λίγες: η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε καθώς οι εταιρείες έπρεπε να συμμορφωθούν με νέα πρότυπα εκπομπών οχημάτων, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή καθώς οι νέοι λαϊκιστικοί ηγέτες είχαν σκληρή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες τρομάζοντας τις αγορές.

Οι διαμαρτυρίες αναχαίτισαν το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας ενώ πλήγμα αποτέλεσε και η επιβράδυνση της Κίνας και οι περιορισμοί στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Οι οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πολλά διαρθρωτικά εμπόδια για την ανάπτυξη, αλλά από το 2008 ο κύριος περιορισμός τους ήταν η αδύναμη ζήτηση. Κατ’ ουσίαν, η Ευρώπη έχει αρνηθεί στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα χρήσης των προϋπολογισμών τους για την ενίσχυση της ζήτησης. Αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ήταν λιγότερο ανησυχητικοί αν η Ε.Ε. είχε καλύτερες θέσεις για την ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική.

«Η μεταστροφή από την άνθηση στην ύφεση της ευρωζώνης ήταν αναπόφευκτη, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς της περιορισμούς και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για την αμοιβαιοποίηση τμήματος του χρέους και διαμόρφωση ενός αρκετά μεγάλου προϋπολογισμού της ευρωζώνης που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κίνητρα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλη αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων και στον τρόπο σκέψης εντός της Ευρώπης. Αν η τελευταία δεκαετία της κρίσης δεν κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη διατήρησης μιας εργαλειοθήκης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, είναι δύσκολο -και τρομακτικό- να σκεφθούμε τι άλλο πια μπορεί να χρειάζεται», σημειώνει ο Economist.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.