9 χώρες που θα είναι σύντομα φτωχότερες και δεν είναι αυτές που φαντάζεστε

9 χώρες που θα είναι σύντομα φτωχότερες και δεν είναι αυτές που φαντάζεστε

Ριψοκίνδυνες κυβερνητικές αποφάσεις, ένας ενδεχόμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η εξάρτηση από τους φυσικούς πόρους είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους κάποιες χώρες ενδέχεται ή πρόκειται να βιώσουν μια απότομη πτώση όσον αφορά στην οικονομική τους ευρωστία. Με βάση τις προβλέψεις του FocusEconomics Consensus Forecast για τo ονομαστικό ΑΕΠ, ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες που προβλέπεται να γίνουν φτωχότερες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και γιατί.

Ελβετία

Σήμερα η Ελβετία είναι η 2η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο αλλά αναμένεται να πέσει στην πέμπτη θέση μέχρι το 2022.

Και ο λόγος; Η οικονομική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την ριζική αναδιάρθρωση του ελβετικού φορολογικού συστήματος των εταιρειών με τους Ελβετούς να τάσσονται εναντίον των διαφόρων αλλαγών όταν η Ε.Ε. κάλεσε τη χώρα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις των φορολογικών πρακτικών της που βλάπτουν την οικονομία γενικότερα.

Η οικονομική αστάθεια έχει προκαλέσει συνεχιζόμενες προστριβές στα θέματα των συντάξεων ενώ το ασφαλιστικό σύστημα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Καθώς το ελβετικό φράγκο πέφτει και η ΕΕ πασχίζει να περιορίσει την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η χώρα θα αναγκαστεί να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να καταφέρει να επανακάμψει.

ΗΠΑ

Παρά την επανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, οι ΗΠΑ προβλέπεται να πέσουν από την 6η στην 8η θέση μέχρι το 2022, βάσει του ονομαστικού ΑΕΠ. Η πολιτική που σκοπεύει κατά κάποιους να ακολουθήσει ο Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ανάκαμψη η οποία όμως θα ξεφουσκώσει, με αποτέλεσμα η χώρα μέχρι το 2020 να βρίσκεται ξανά σε ύφεση.

Η πολιτική του Τραμπ με τις επιβαρύνσεις στις εισαγωγές του χάλυβα και του αλουμινίου προβλέπεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία προκαλώντας ζημίες και απώλειες θέσεων εργασίας.

Και τα αποτέλεσματα άρχισαν να φαίνονται με πρώτη την εταιρεία Harley-Davidson, η οποία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός ΗΠΑ.

Νότια Κορέα

Η οικονομία της Νότιας Κορέας στηρίζεται εδώ και χρόνια στην τεχνολογία και στις εξαγωγές, και συγκεκριμένα στις εξαγωγές αυτοκινήτων και τεχνολογίας, με την Samsung, την Hyundai και την Kia να αποτελούν μερικούς μόνο από τους πλέον επιτυχημένους εξαγωγείς της χώρας. Στην πραγματικότητα πάνω από το 40% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τομέα των εξαγωγών και η τάση αυτή προβλέπεται να βλάψει την οικονομία.

Φέτος τον Απρίλιο, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας παρουσίασαν μείωση λόγω της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στον βιομηχανικό κλάδο.

Επιπλέον, η κατάσταση ανάμεσα στην Κίνα και στςι ΗΠΑ θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Νότιας Κορέας και προβλέπεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές της. Η ανεργία στους νέους καθώς και η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει η χώρα κατά δύο θέσεις στην κατάταξη, από την 26η στην 28η.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει περίπου το 16% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, κάτι που μεταφράζεται στο 42% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, οι παγκόσμιες εξελίξεις θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της χώρας.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια να παταχθεί η διαφθορά έχει επηρεάσει όπως ήταν αναμενόμενο και το οικονομικό τοπίο. Μέχρι το 2022, η χώρα θα έχει πέσει από την 38η στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Ομάν

Το Ομάν βασίζεται εδώ και χρόνια στην πετρελαϊκή του βιομηχανία η οποία όμως δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης. Υπάρχουν και αρκετοί που ισχυρίζονται ότι τα αποθέματα της χώρας θα στερέψουν σε 45 χρόνια από σήμερα.

Η χώρα ποντάρει στην διαποικίληση αλλά ο στόχος της μείωσης της συνεισφοράς του πετρελαίου στο ΑΕΠ από το 46% που ήταν το 2017 στο 9% μέχρι το 2020 είναι πολύ αισιόδοξος. Σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το Ομάν έχει μπροστά του πολλές δυσκολίες και πολλά θέματα να λύσει μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Ρωσία

Τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας οφείλονται κατά ένα μέρος στην πτώση των τιμών του αργού καθώς και στην εξασθένηση του εθνικού της νομίσματος, κάτι που απειλεί την ισορροπία της οικονομίας της χώρας.

Η προσάρτηση της Κριμαίας και η ανάμιξη της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν στον περιορισμό των διεθνών χρηματοδοτήσεων των ρωσικών εταιρειών και απομόνωσαν τη χώρα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Οι χαμηλοί μισθοί και το υψηλό ποσοστό φτώχειας εξακολουθούν να αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα για την Ρωσία η οποία το 2022 προβλέπεται να πέσει από την 53η θέση στην 56η.

Βραζιλία

Η Βραζιλία μπήκε στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της το 2015, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 3,8%, και ακόμη δεν έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρά την δυναμική οικονομία της, με φυσικούς πόρους και εξαγωγές όπως ζάχαρη και καφέ, η χώρα αντιμετωπίζει έντονα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η άνιση κατανομή του πλούτου, η άνοδος της βίας και η διαφθορά είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που μπορεί να ρίξουν την χώρα από την 58η στην 62η θέση μέχρι το 2022.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο και πλήθος φυσικών πόρων αλλά η Νότια Αφρική βάλλεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.

Έκθεση του υπουργείου οικονομικών της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2017 προέβλεψε ότι το χρέος της χώρας αναμένεται να φθάσει στα 247 δισ. δολ. το 2020 καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να δανείζεται. Η πολιτική αστάθεια δεν ευνοεί τις επενδύσεις ενώ η οικονομική ανισότητα δυσχεραίνει την πρόοδο.

Ιορδανία

Αντίθετα από τις γειτονικές της χώρες, η Ιορδανία δεν διαθέτει φυσικούς πόρους για να στηρίξει την οικονομία της η οποία στηρίζεται στις οικονομικές υπηρεσίες και στον τουρισμό, τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μεταναστευτική κρίση από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία δημιούργησε κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στη χώρα. Η χώρα προβλέπεται να πέσει από την 75η θέση στην 77η μέχρι το 2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.