Reuters: «Σταθερά έξω πέφτει στις προβλέψεις της η ελίτ του Νταβός»

Το Reuters σχολίασε καυστικά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός και τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που συμμετέχουν σε αυτό.

Παρά την αυτοπεποίθησή της και την σιγουριά της ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον, η ελίτ του Νταβός πέφτει σταθερά έξω στις προβλέψεις της τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters μετά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Πριν από ένα χρόνο η αφρόκρεμα της παγκοσμιοποίησης αισθανόταν καλά. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρή στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Ο νεοεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε ότι η “Γαλλία επέστρεψε”. Η ιδέα ότι τα αντισυστημικά κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία θεωρούνταν ανεδαφική. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας -διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αντιμετωπιζόταν ως μεταρρυθμιστής με όραμα. Ακόμη κι ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερνε να δείχνει “προεδρικός”», επισημαίνει ο αρθρογράφος Πέτερ Λαρ Λάρσεν εξηγώντας ότι οι προσδοκίες άλλαξαν με την έλευση του νέου έτους.

«Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% και προειδοποίησε για τις συνέπειες του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Τραμπ και Μακρόν έμειναν μακριά από το Φόρουμ για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις και το πολιτικό αδιέξοδο στις πατρίδες τους. Οι Σαουδάραβες απεσταλμένοι εστίασαν στην αποκατάσταση της διπλωματικής ζημιάς μετά την ωμή δολοφονία από κυβερνητικούς πράκτορες του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός της λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού έλεγε στο ακροατήριο του Νταβός ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους πολίτες».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εύποροι συμμετέχοντες στο Φόρουμ βρήκαν φέτος πολλά άλλα θέματα να ασχοληθούν, όπως η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα στο 6,6% πέρυσι, που κυριάρχησε στις μακροοικονομικές συζητήσεις. Και μολονότι αυτό αποδίδεται εν μέρει στην κόντρα με τις ΗΠΑ για τους δασμούς πολλοί περιμένουν ότι η δεύτερη οικονομία του πλανήτη θα φρενάρει ακόμη περισσότερο, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές εξαγωγικών χωρών, όπως η Γερμανία.

Το θέμα των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας κυριάρχησε σε πολλές από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με πολιτικούς να διαγωνίζονται για να τους ασκήσουν κριτική αναφορικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και την καταβολή ελάχιστων φόρων, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. Η σχετική απουσία ηχηρών ονομάτων της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής άφησε τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των δυσαρεστημένων εκλογικών σωμάτων.

Αλλά εν μέσω των πολλών αμφιβολιών και φόβων, ορισμένα επιτελικά εταιρικά στελέχη είδαν αναλαμπές αισιοδοξίας. Σε τελική ανάλυση οι συμμετέχοντες στο Νταβός έχουν την τάση να κάνουν λάθη, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος: «Αν ΗΠΑ και Κίνα αποφύγουν την επιβολή νέων δασμών πριν από μια προθεσμία στις αρχές Μαρτίου και η Βρετανία καταφέρει κάπως να επιβιώσει από μια χαοτική αποχώρηση από την ΕΕ στα τέλη του ίδιου μήνα, το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και καταλήγει: «Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αυτοπεποίθηση που φαίνεται να συνοδεύει όσους φορούν το σήμα του Νταβός. Ίσως χρειαζόταν λίγη ταπεινότητα. Τον Ιανουάριο του 2016 οι απεσταλμένοι απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να προβλέψουν το Brexit, ή την κατάκτηση από τον Τραμπ του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, πόσω μάλλον την προεδρία. Δώδεκα μήνες αργότερα επέμεναν ότι ο αυτοανακηρυχθείς δισεκατομμυριούχους θα ήταν ένας ρεαλιστής ηγέτης, για να προειδοποιήσει ο ίδιος για ένα “αμερικανικό μακελειό” στην ομιλία κατά την ορκωμοσία του. Η στρεβλή άποψη για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: η συντριπτική πλειοψηφία των προσκεκλημένων στο Νταβός ανήκει στην πολιτική, εταιρική, οικονομική και εκπαιδευτική ελίτ του πλανήτη κι είναι ακαταμάχητος ο πειρασμός να επιβεβαιώνουν ο ένας τις απόψεις του άλλου, ανασαίνοντας τον παγωμένο αέρα των βουνών. Οι προοπτικές διαφωνίες είναι ελάχιστες και σιωπηρές»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.