Λέγκα και 5 Αστέρια εκτοξεύουν την ιταλική οικονομία: Ρεκόρ προσφορών για τα 30ετή ομόλογα με πάνω από 41 δισ. €

Λέγκα και 5 Αστέρια εκτοξεύουν την ιταλική οικονομία: Ρεκόρ προσφορών για τα 30ετή ομόλογα με πάνω  από 41 δισ. €

Η Ιταλία βάζει στα ταμεία της 8 δισ. ευρώ στο δεύτερο γύρο πώλησης ομολόγων για φέτος, με τους επενδυτές να εμφανίζουν ακόρεστη δίψα μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έξοδο-ρεκόρ στις αγορές.

Οι προσφορές των επενδυτών για το 30ετές ιταλικό ομόλογο άγγιξαν τα 41 δισ. ευρώ την Τετάρτη, ξεπερνώντας προηγούμενο ρεκόρ προσφορών τον περασμένο μήνα για βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Πρόκειται για την υψηλότερη ζήτηση που έχει καταγραφεί ποτέ για κοινοπρακτική έκδοση ιταλικού χρέους. Ο 30ετής τίτλος ο οποίος ωριμάζει τον Σεπτέμβριο του 2049 αποτιμήθηκε με απόδοση 3,91%. Η Ιταλία είχε εκδώσει 30ετές ομόλογο για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2017, όταν είχε αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,54%. Οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι αυτοί της Τετάρτης (με ωρίμανση το Σεπτέμβριο του 2049) θα κοστολογηθούν 18 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επιτόκια αναφοράς, τέσσερις μ.β. αυστηρότερα από την αρχική τιμή-στόχο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Bloomberg που διατηρεί ανωνυμία λόγω του απορρήτου του θέματος.

Το spread με το γερμανικό bund έχει πλέον υποχωρήσει ελαφρά, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, με την Ιταλία να αρπάζει την ευκαιρία.

Στόχος της Ιταλίας είναι αν συγκεντρώσει 250 δισ. ευρώ από έκδοση χρέους φέτος, με τη χώρα να τρέχει στις αγορές ομολόγων καθώς οι ήπιες οικονομικές συνθήκες και τα καθοδικά ρίσκα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες νααυξήσουν τα επιτόκια, εκτοξεύουν τη ζήτηση για υψηλής ωρίμανσης χρέος.

Αυστρία, Βέλγιο και Φινλανδία είχαν επίσης ρεκόρ προσφορών τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, η χώρα που χτυπήθηκε πιο σκληρά από όλες από την κρίση στην ευρωζώνη, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg, προσέλκυσε προσφορές τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε στην πρόσφατη έξοδο στις αγορές, με 5ετές ομόλογο απόδοσης 3,6%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκριτικά η Ιταλία συγκέντρωσε προσφορές άνω των 35,5 δισ. ευρώ στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αξίας 10 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα (με ωρίμανση το Μάρτιο του 2035).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.