Άδοξο το τέλος των συνομιλιών για τη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Άδοξο το τέλος των συνομιλιών για τη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Άδοξο ήταν το τέλος στις συνομιλίες για την ιστορική συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank, καθώς οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν τον τερματισμό τους, αφήνοντας στον αέρα το μέλλον των δυο τραπεζών μετά την αποτυχία των σχεδίων ανάταξης των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν ότι η συμφωνία είναι υπερβολικά μεγάλη και πολυ δύσκολο να εκτελεστεί, ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν δυσκολίες προέκυψαν από τα κόστη αναδιάρθρωσης και τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η αποτυχία να κλείσει συμφωνία αναγκάζει τώρα τη Deutsche Bank, να καταλήξει στο πέμπτο σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονεί από το 2015 το οποίο θα ανατρέψει την ανησυχία των επενδυτών για το πώς θα εοπανέλθει η ανάπτυξη στην τράπεζα και πώς θα δοθεί ώθηση τις αποδόσεις των μετόχων. Για την Commerzbank, το 15% της οποίας εξακολουθεί να ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια εξαγορά από ξένους ίως παραμείνει στο τραπέζι, καθώς ING Groep και UniCredit SpA, δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για μια εξαγορά.

Την πληροφορία για την κατάρρευση των συνομιλιών μετέδωσαν πρώτοι οι Financial Times και το πρακτορείο Reuters.

Οι δυο τράπεζες ήταν σε συνομιλίες από τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο είχαν από την πρώτη στιγμή βρεθεί αντιμέτωπες με πολλές αντιδράσεις από εργατικές ενώσεις και βασικούς μετόχους.

Η Deutsche Bank παραμένει μια από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες στον κόσμο – με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισ. δολ – υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz, να αντιστρέψει την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ωστόσο, οι εργατικές ενώσεις ανθίσταντο υπό τον φόβο απώλειας θέσεων εργασίας και πολλοί βουλευτές της κυβέρνησης είχαν αντιταχθεί στην επιθυμία Scholz για συγχώνευση.

Μεγαλομέτοχοι όπως επενδυτές από το Κατάρ και η BlackRock αναρωτιούνται για το ποια λογική θα είχε μια συγχώνευση.

Οι συνομιλίες ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να ισχυροποιηθούν οι δυο τράπεζες καθώς οι μετοχές τους έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από τα προηγούμενα υψηλά τους και η τραπεζική βιομηχανία της Γερμανίας βρίσκεται πλέον πολύ πίσω από εκείνη της Wall Street.

Την τελευταία 10ετία η Deutsche Bank έχει καταβάλει πάνω από 18 δισ. δολ. σε πρόστιμα, ενώ η Commerzbank αναγκάστηκε να καταφύγει σε διάσωση μετά την εξαγορά της Dresdner Bank από την Allianz SE το 2008, δυο εβδομάδες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της DB κερδίζει 3,2% στα 7,84 ευρώ, στη Φρανκφούρτη ενώ η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 2,3%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.