Η Βρετανία ετοιμάζεται να φορολογήσει τους κολοσσούς του διαδικτύου

Η Βρετανία ετοιμάζεται να φορολογήσει τους κολοσσούς του διαδικτύου

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιό του για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, την ίδια ημέρα που το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αμετάκλητα τον νόμο για την επιβολή φόρου σε μεγάλους ομίλους της ψηφιακής τεχνολογίας, αψηφώντας τις απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το βρετανικό νομοσχέδιο θα διασφαλιστεί ότι «οι μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού τομέα θα πληρώνουν φόρο για τις υπηρεσίες τους, ανάλογο με την αξία που παράγεται από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την επιβολή αυτού του φόρου είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο ο Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Οικονομικών. Αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 2% σε ορισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google), τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή τα διαδικτυακά καταστήματα. Εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο Απρίλιο, μόνο όμως στις εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών (560 εκατ. ευρώ) και μπορεί να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου υπενθύμισε σήμερα ότι το Λονδίνο θα προτιμούσε να δοθεί μια συνολική λύση στο θέμα της φορολόγησης αυτών των εταιριών, για αυτό θα το θέσει στη σύνοδο της G7 την επόμενη εβδομάδα. “Μόλις βρεθεί μια επαρκής λύση σε διεθνές επίπεδο, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τον δικό μας ψηφιακό φόρο”, εξήγησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο νομοσχέδιο δεν κατονομάζονται οι εταιρείες που μπαίνουν στο στόχαστρο, όμως είναι δεδομένο ότι ο φόρος αφορά τους αμερικανικούς κολοσσούς Google, Amazon, Facebook, Apple και άλλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.