ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κατάρρευση αγορών και πέσο στην Αργεντινή λόγω…της εκλογικής ήττας του εκλεκτού ΔΝΤ και Ουάσινγκτον

Κατάρρευση αγορών και πέσο στην Αργεντινή λόγω…της εκλογικής ήττας του εκλεκτού ΔΝΤ και Ουάσινγκτον

Στην Ελλάδα οι αγορές ανεβαίνουν μετά την εκλογική νίκη του Κ.Μητσοτάκη στην Αργεντινή πέφτουν μετά από την ήττα του προέδρου Μάκρι.

Βέβαια το χουμε ζήσει αρκετές φορές το “παραμύθι” όταν οι “αγορές” βλέπουν πως βγαίνει κάποιος ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με κάποια συμφέροντα εκ Ατλαντικού αρχίζουν την κατρακύλα.

Το πέσο και το χρηματιστήριο κατακρημνίστηκαν σήμερα στην Αργεντινή, στον απόηχο της ήττας του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές, που θεωρήθηκαν πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπου θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ο δείκτης κατρακύλησε με απώλειες άνω του 10%, προτού καταρρεύσει κατά 30% στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο δείκτης Merval είχε καταγράψει άνοδο 8%, αντανακλώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.Αργεντινή: “Μαύρη” Δευτέρα στην Αργεντινή, στον απόηχο της ήττας Μάκρι στις προκριματικές εκλογές

Από την πλευρά του, το πέσο Αργεντινής κατέρρευσε αρχικά έως 30,3% στο χαμηλό ρεκόρ των 65 πέσο ανά δολάριο, ενώ αργότερα η ισοτιμία του βρέθηκε στα 53 πέσο ανά δολάριο, ήτοι 14% περισσότερο σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπου το δολάριο ισοδυναμούσε με 46,55 πέσο. Ορισμένα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προτίμησαν ακόμη και να σταματήσουν να ανταλλάσουν δολάρια.

«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημαίνεται σήμερα σε σημείωμα της τράπεζας JP Morgan για να εξηγήσει την ανησυχία των αγορών.

Ο πρόεδρος Μάκρι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκίντο Σαντλέρις και προτίμησε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο αργότερα σήμερα για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αγορών.

«Ο πρόεδρος πρέπει να παραδώσει ένα μήνυμα καθησυχασμού. Οι αγορές προειδοποιούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κατάσταση, κατά την οποία δεν μπορεί να δώσει απάντηση» στην οικονομική κρίση, δήλωσε στο Radio 10 ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο μεγάλος νικητής στις προκριματικές εκλογές.

Ο Φερνάντες —υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ— συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιορίστηκε στο 32% των ψήφων.

«Είχαμε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό μας υποχρεώνει, αρχής γενομένης από αύριο, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Λυπόμαστε που δεν εξασφαλίσαμε όλη τη στήριξη που ελπίζαμε» είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μάκρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Αργεντινή, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση από τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, στο 40% όπως και η ανεργία στο 10,1%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.