ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Πρόταση Ιράν σε Ιράκ για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Πρόταση Ιράν σε Ιράκ για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Το Ιράν ετοιμάζει αγωγό που θα του επιτρέψει να προμηθεύει τη Συρία και το Λίβανο με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Τεχεράνη προσφέρθηκε να βοηθήσει το Ιράκ να επαναλάβει τη λειτουργία ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τη χώρα με την συριακή πόλη του Biniyas στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε η τηλεοπτική εκπομπή al-Sumaria, επικαλούμενη πηγή στο περιβάλλον του Ιρανού ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει στο Ιράν «να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να αποφύγει τη χρήση των Στενών του Ορμούζ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το κλείσιμο τους, σε περίπτωση άμεσων στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων του εναντίον του Ιράν».

Η πρόταση λέγεται ότι συζητήθηκε εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει μετά το 2014, όταν το ISIS είχε καταλάβει ευρύτατα τμήματα του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή, υπάρχουν δύο επιλογές για τον αγωγό:

α. Ένας νέος αγωγός μήκους 1.000 χιλιομέτρων που θα διέρχεται από το Ιράκ στη Συρία

β. Επισκευές από την πλευρά του Ιράν στον αγωγό Kirkuk-Baniyas μήκους 800 χιλιομέτρων, που τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τη βόρεια Ιρακινή πόλη μέχρι τη Συρία, αλλά η λειτουργία του σταμάτησε το 1982 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικές επιδρομές κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Εκτιμάται ότι η συνολική δυναμικότητα αυτού του αγωγού θα είναι περίπου 1,25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, γεγονός που θα μπορούσε θεωρητικά να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών αργού πετρελαίου στο Ιράν που υπήρχαν πριν της επιβολής κυρώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βαγδάτη δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του Ιράν ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι το Ιράκ μπορεί να εξάγει το αργό πετρέλαιο του στο Baniyas και στις γειτονικές μεσογειακές χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.