Aκόμα υπό κράτηση από το Ιράν το βρετανικό πλοίο λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Aκόμα υπό κράτηση από το Ιράν το βρετανικό πλοίο λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αφήσει ελεύθερο το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο συνέλαβαν τον Ιούλιο, μολονότι υπάρχει απόφαση να του επιτραπεί να εγκαταλείψει το λιμάνι, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία.

“Σε αυτό το σημείο απλώς περιμένουμε οι φρουροί που βρίσκονται σε αυτό να φύγουν και το πλοίο να πάρει άδεια να αποπλεύσει”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk σε μήνυμά του που στάλθηκε μέσω κινητού.

Οι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στις 19 Ιουλίου κατηγορώντας το για θαλάσσιες παραβιάσεις δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Το ιρανικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο τον Αύγουστο.

Οι δύο αυτές συλλήψεις έγιναν έπειτα από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο επικεφαλής του οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας του Ιράν Μοχαμάντ Ραστάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Stena Impero είναι ελεύθερο να αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς μετά την άρση των νομικών εμποδίων που υπήρχαν.

“Δεν ξέρουμε σε ποιο κομμάτι, από την απόφαση να φύγει το πλοίο μέχρι την απελευθέρωσή του στην πράξη από τις λιμενικές αρχές, έχει κολλήσει η διαδικασία”, σημείωσε ο Χάνελ.

Η εντολή κράτησης του πλοίου ήρθη σήμερα, αλλά συνεχίζεται μια έρευνα για το δεξαμενόπλοιο, δήλωσε λίγο αργότερα σχετικά με το θέμα αυτό εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η άρση της εντολής κράτησης του Stena Impero οριστικοποιήθηκε σήμερα, αλλά παραμένει ανοιχτή η έρευνα για ορισμένες από τις παραβιάσεις του και για περιβαλλοντική βλάβη”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί σε μήνυμά του στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Ο ιδιοκτήτης και ο καπετάνιος του πλοίου έχουν δεσμευτεί γραπτώς για την αποδοχή της απόφασης του δικαστηρίου γι’αυτό”, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.