Έρχεται κρίση χειρότερη του 2008 στον ιδιωτικό τομέα: «Οι δείκτες μοιάζουν με λάθος γραφήματα»

Έρχεται κρίση χειρότερη του 2008 στον ιδιωτικό τομέα: «Οι δείκτες μοιάζουν με λάθος γραφήματα»

Ο κορωνοϊός και μέτρα που επιβλήθηκαν σε κάποιες χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), έχουν οδηγήσει την ιδιωτική οικονομία σε μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση -χειρότερη του 2008- όπως μαρτυρούν και οι δείκτες, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς μοιάζουν σαν να έχει γίνει κάποιο λάθος στα γραφήματα!

H οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα κατέρρευσε όπως ήταν αναμενόμενο σε ιστορικό χαμηλό στην ευρωζώνη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μετατράπηκε σε πρωτοφανή οικονομική κρίση με ταυτόχρονο πάγωμα της αγοράς σε όλο τον πλανήτη.

Η τελευταία εκτίμηση του δείκτη PMI της IHS Markit, που αποτελεί το πιο αξιόπιστο οικονομικό βαρόμετρο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, βούτηξε στην τιμή 31,4 το Μάρτιο από 51,6 το Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι τιμές άνω του 50 παραπέμπουν σε αυξηση της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξη, ενώ τιμές κάτω του 50 υποννοούν συρρίκνωση τζίρου και οικονομίας. Η ένδειξη 31,6 είναι η χαμηλότερη ένδειξη που έχει καταγραφεί ποτέ από τη δεκαετία του 1990 όταν ξεκίνησαν οι συγκεκριμένοι δείκτες.

“Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη κατέρρευσε κατά πολύ περισσότερο από ότι είχε καταρρεύσει στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης” είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Είδαμε απότομη βουτιά στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη ευρωζώνη καθώς οι κυβερνήσεις λάμβαναν όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουν την επέκταση του κορωνοϊού.

Ο επιμέρους δείκτης PMI για τις υπηρεσίες βούτηξε ακόμα περισσότερο, στο 28,4 το Μάρτιο από 52,6 το Φεβρουάριο. Πρόκειται επίσης για τη χαμηλότερη τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί και παραπέμπει ουσιαστικά σε ουσιαστικό “σβήσιμο” της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο επιμέρους δείκτης PMI μεταποίησης, υποχώρησε κατά ελαφρώς μικρότερο ρυθμό, στο 44,8 – παραμένει ωστόσο η χαμηλότερη ένδειξη από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο σύνθετος δείκτης είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα και οι τιμές κάτω του 50 αντανακλούν επιδείνωση συνθηκών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δέικτης βασίζεται σε συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν μεταξύ 12 και 23 Μαρτίου.

Στη Γερμανία ο συνδυαστικός δείκτης PMI υποχώρησε με ρυθμό ρεκόρ στο 37,2 από 50,7 – οι γερμανικές υπηρεσίες κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας τους.

Ρεκόρ πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και στη Γαλλία, στο 30,2 οι δείκτες.

Οικονομολόγοι και αναλυτές λένε ότι δεν έχει καταγραφεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα. Ο Τζακ Αλεν Ρεινολντς είπε στους Financial Times ότι η βύθιση των δεικτών είναι τόσο μεγάλη που οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα έμοιαζε με λάθος στο γραφικό.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9% φέτος, (4% στο πρώτο τρίμηνο και 11,6% στο δεύτερο μέχρι στιγμής). Επίσηςαναφέρει ότι τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς θα φουσκώσουν σε πολλές χώρες.

Η πιο έντονη ύφεση θα λαβει χώρα στην Ιταλία και την Ισπανία – οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ύφεση 11,6% και 9,7% αντίστοιχα. Ύφεση για τη Γερμανία στο 8,9%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως οι αγορές στην Ευρώπη σήμερα αντιδρούν θετικά καθώς γίνεται αντιληπτή η χωρίς όρια ρευστότητα που παρέχει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και θα ενισχύσει άμεσα τα χρηματιστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.