Εφιαλτικό σενάριο με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού

Εφιαλτικό σενάριο με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού

Κάθε δισ. που πέφτει στις αγορές ως επένδυση, αντιστοιχεί σε 10.000 θέσεις εργασίας. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, αναμένεται να εξελιχθεί σε οικονομική λαίλαπα για τον σύγχρονο κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 0,9% συρρίκνωση, από 2,5% ανάπτυξη που είχε υπολογιστεί για το 2020.

Για να δοθεί ένα συγκρίσιμο μέγεθος των απωλειών που θα επιφέρει σε βάθος χρόνους η πανδημία covid-19, αρκεί να τονίσουμε ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009, «έκοψε» 1,7% από την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, μνημόνια σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φτωχοποίηση, περικοπές σε προγράμματα έρευνας και διαστήματος, και κοινωνικές αναταραχές σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τρόπος αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης λόγω της πανδημίας, θα είναι εντελώς διαφορετικός, σε σχέση με την οικονομική κρίση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η μελέτη των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε ως καλύτερο σενάριο τη μείωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από το 2,5% που είχε προβλεφθεί προ κορωνοϊού, στο 1,2% ανάπτυξη. Πρόκειται για καταστροφή, αν υπολογίσει κανείς πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας αφορά η συγκεκριμένη μείωση. Το χειρότερο σενάριο, όμως, ισοδυναμεί με ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, πολλαπλάσια σε σύγκριση με το αισιόδοξο σενάριο, καθώς αναφέρεται σε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,9%. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πτώση 3,4 ποσοστιαίων μονάδων, από τους υπολογισμούς και τα σχέδια της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι συνέπειες που θα υπάρξουν από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 50%, καθώς θα είναι διαφορετικές σε κάθε μία από τις μεγάλες οικονομίες, της Κίνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αντίκτυπος της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στις οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα είναι τεράστιος, καθώς ήδη έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαιτίας του «lockdown» και θα χαθούν πολλές περισσότερες ακόμα. Βάσει της έκθεσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα με χρήματα και ελαφρύνσεις, ώστε η ανάκαμψη να συμβεί με ταχύτατους ρυθμούς και να μην επέλθει η ολική καταστροφή των οικονομιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.