Βρετανικές εταιρίες απειλούν την Βραζιλία με μποϊκοτάζ λόγω αποψίλωσης του Αμαζονίου

Βρετανικές εταιρίες απειλούν την Βραζιλία με μποϊκοτάζ λόγω αποψίλωσης του Αμαζονίου

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου και σούπερ μάρκετ στη Βρετανία απείλησαν σήμερα να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που παρασκευάζονται στη Βραζιλία, αν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει νομοσχέδιο το οποίο ενθαρρύνει την αποψίλωση του Αμαζόνιου.

Σε ανοικτή τους επιστολή προς τους κοινοβουλευτικούς στη Βραζιλία οι αλυσίδες αυτές αναφέρουν ότι “ανησυχούν έντονα” για το νομοσχέδιο το οποίο στηρίζει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, προβλέπει τη νομιμοποίηση των παράνομων εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί στον Αμαζόνιο σε γη που ανήκει στο ομοσπονδιακό κράτος, δίνοντας μάλιστα και τίτλους ιδιοκτησίας σε όσους τις έχουν καταπατήσει, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Climate Policy Initiative.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, που δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνει τακτικά την εκμετάλλευση του δάσους του Αμαζονίου προς όφελος της γεωργίας ή των εξορύξεων.

«Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την κατάληψη γης και την αποψίλωση σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Αμαζονίου», αναφέρουν οι βρετανικές αλυσίδες.

«Πιστεύουμε ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση και την ικανότητα εταιρειών όπως οι δικές μας να προμηθεύονται στο μέλλον προϊόντα από τη Βραζιλία», πρόσθεσαν.

Τεράστιες αλυσίδες στο μποϊκοτάζ

Μεταξύ των 41 εταιρειών που υπέγραψαν αυτή την ανοικτή επιστολή περιλαμβάνονται οι Tesco, J Sainsbury, Marks & Spencer, αλλά και το Burger King UK, όπως και το σουηδικό ταμείο δημόσιων συντάξεων AP47.

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στο Λονδίνο, η Βραζιλία είναι η 15η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα προς τη Βρετανία, με το Λονδίνο να εισάγει μεταξύ άλλων χρυσό και άλλα μέταλλα, σόγια, ξυλεία, κρέας και καφέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με το ινστιτούτο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, με 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα να χάνονται, αύξηση 55% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.