ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βγήκε στη γύρα ο ΠΟΥ: Ψάχνει χρηματοδότες – Έστησε ίδρυμα για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια

Βγήκε στη γύρα ο ΠΟΥ: Ψάχνει χρηματοδότες – Έστησε ίδρυμα για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια

Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να σταματήσουν την χρηματοδότηση του, διότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν έκανε «σωστά» τη δουλειά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), βγήκε στη γύρα για να αναζητήσει χρηματοδότες.

Μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία ιδρύματος για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων από πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτό το ίδρυμα, εξηγώντας ότι ο Οργανισμός εργάζεται σε αυτό το σχέδιο από το 2018.

Το σχέδιο «δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσφατα προβλήματα χρηματοδότησης», είπε στην καθημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τώρα να παγώσει επ ‘αόριστον την αμερικανική οικονομική συνεισφορά, κατηγορώντας την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ότι αγνόησε τις αναφορές της Ταϊβάν για την εμφάνιση του ιού και πως είναι πολύ επιεικής με τις κινεζικές αρχές στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Ο Τέντρος εξήγησε ότι ο νέος φορέας – που ονομάστηκε «Ίδρυμα ΠΟΥ» – θα καταστήσει δυνατή τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον Οργανισμό όσον αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας.

«Περισσότερο από το 80% είναι εθελοντικές συνεισφορές»

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι το γεγονός ότι λιγότερο από το 20% του προϋπολογισμού μας προέρχεται από ευέλικτες συνεισφορές των κρατών μελών, ενώ περισσότερο από το 80% είναι εθελοντικές συνεισφορές, οι οποίες γενικά διατίθενται σε συγκεκριμένα προγράμματα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Επομένως, ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να μην λαμβάνουν χρηματοδότηση αν τα κράτη δεν θέλουν ο ΠΟΥ να επενδύσει σε αυτά.

Ακόμη και πριν από τις αμερικανικές ανακοινώσεις, ο ΠΟΥ είχε επιταχύνει τις προσπάθειες προσέλκυσης άλλων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκινώντας στα μέσα Μαρτίου ένα ταμείο αλληλεγγύης που έκτοτε προσέλκυσε σχεδόν 196 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το νέο ίδρυμα, χωριστή νομική οντότητα από τον Οργανισμό του ΟΗΕ, θα δεχτεί «συνεισφορές από το ευρύ κοινό, σημαντικούς ιδιωτικούς δωρητές, επιχειρηματικούς εταίρους και έμπιστους εταίρους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για τον ΠΟΥ», κατέληξε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.