ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΕΚΤ: Θα πραγματοποιήσει λεπτή άσκηση ισορροπίας τα απόγευμα – Μέρα αποφάσεων η σημερινή

ΕΚΤ: Θα πραγματοποιήσει λεπτή άσκηση ισορροπίας τα απόγευμα – Μέρα αποφάσεων η σημερινή

Μια λεπτή άσκηση ισορροπίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή οικονομία που ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και ταυτόχρονα έχει τεράστια ανάγκη για νομισματική υποστήριξη.

Ενώ οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα επιβεβαιώσουν ότι τα χειρότερα σενάρια και κίνδυνοι δεν έχουν υλοποιηθεί, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές και υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Η Λαγκάρντ θα πρέπει επίσης να χειριστεί ένα ισχυρότερο ευρώ του οποίου η ισοτιμία θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών και να περιορίσει την ανάκαμψη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) ύψους 1,35 τρισ. ευρώ αλλά και τα επιτόκια χαμηλά σε ιστορικό επίπεδο προς το παρόν. Ωστόσο, η Πρόεδρος θα ερωτηθεί στη συνέντευξη τύπου στις 3:30 ώρα Ελλάδος, για το αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην παροχή περισσότερων τονωτικών υπό τη μορφή νομισματικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότερα «τονωτικά»

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα προστεθούν άλλα 350 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Δεκέμβριο. Αναμένουν επίσης ότι οι αγορές θα παραταθούν κατά έξι επιπλέον μήνες.

Αγορά ομολόγων

Ωστόσο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών στο ΔΣ της ΕΚΤ για τα εργαλεία νομισματικής διευκόλυνσης.

Ο Πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν ζητά να αποσυρθεί η υποστήριξη έκτακτης ανάγκης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανάκαμψη από την πανδημία. Το πρόγραμμα «περιορίζεται σε διάρκεια και συνδέεται σαφώς με την κρίση», είπε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί και υποστήριξε ότι μόλις η οικονομία ξεπεράσει το άμεσο σοκ της, η ενίσχυση του πληθωρισμού θα γίνει η επόμενη προτεραιότητα.

Το ίδρυμα αγοράζει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα σε ομόλογα ως μέρος του κλασικού εργαλείου ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ενεργοποιήθηκε εκ νέου πέρυσι.

Τι λένε οι οικονομολόγοί του Bloomberg:

Ντέϊβιντ Πάουελ και Μαέβα Κάζιν: «Το Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να δηλώσει ότι το ρίσκο για επιδείνωση της εικόνας έχει αυξηθεί, σηματοδοτώντας έτσι την πρόθεσή του να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική πριν από το τέλος του χρόνου».

Ισχυρότερο ευρώ

Οι στόχοι της ΕΚΤ εμποδίζονται από την ισοτιμία του ευρώ που ενισχύεται, πιέζοντας χαμηλότερα τον ήδη ασθενή πληθωρισμό αφού καθιστά τις εισαγωγές φθηνότερες. Το νόμισμα ξεπέρασε το $1,20 την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2018.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, έσπευσε να αντιδράσει λέγοντας με νόημα ότι η συναλλαγματική ισοτιμία «έχει σημασία» για τη νομισματική πολιτική. Η δήλωσή του είχε αποτέλεσμα, καθώς αποφόρτισε την ισοτιμία προς το παρόν.

Η Λακάρντ μπορεί να προσπαθήσει να επαναλάβει μια ανάλογη διατύπωση, αλλά το πεδίο δράσης της ΕΚΤ είναι αρκετά περιορισμένο. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο -0,5% και είναι αρνητικό για περισσότερα από έξι χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγγελίες από τράπεζες και αποταμιευτές.

Ο στρατηγός της Nomura, Τζορνταν Ροτσεστερ, δήλωσε ότι ενώ οι προσπάθειες μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο να ανακοπεί η μακροχρόνια ανοδική τάση του ευρώ.

Αναθεώρηση των προοπτικών της οικονομίας

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη ζύμωση στο ΔΣ.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή και τον πληθωρισμό θα δείξουν μόνο μικρές αλλαγές στις προοπτικές του Ιουνίου, με το ΑΕΠ για το τρέχον έτος να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Αυτή η προοπτική εναρμονίζεται με τις απόψεις των οικονομολόγων. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης μετά το 2020 θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της επίδρασης του ισχυρού νομίσματος στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων διεθνώς.

Αναθεώρηση στρατηγικής

Ένα άλλο θέμα που είναι πιθανό να ερωτηθεί η Λαγκάρντ είναι για το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, το οποίο επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να ανέχεται υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού μετά από μακρά περίοδο χαμηλότερου από το κανονικό πληθωρισμό.

Εάν αυτή η αλλαγή διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, τότε η πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το ίδιο θα μπορούσε να αυξηθεί για να διατηρηθεί η ισοτιμία του νομίσματος υπό έλεγχο.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της δικής της στρατηγικής – την πρώτη από το 2003 – αν και τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι καλό να υπάρχει μια αναθεώρηση στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό, αντιδρώντας στην ανάλογη απόφαση της Fed. «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ένας αξιόπιστος και συμμετρικός στόχος πληθωρισμού θα παραμείνει στο επίκεντρο της δράσης μας.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.