Η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε για αύξηση 40% στους συνταξιούχους

Η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε για αύξηση 40% στους συνταξιούχους

Καλά νέα για τους συνταξιούχους της Ρουμανίας καθώς η Βουλή της χώρας ενέκρινε αύξηση 40% στις συντάξεις.

Το Κοινοβούλιο στη Ρουμανία ενέκρινε αύξηση 40% στις συντάξεις την Τρίτη (22.09.2020), ανατρέποντας τη μικρότερη αύξηση της κεντρώας κυβέρνησης μειοψηφίας και ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, δύο μήνες πριν τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Η κεντρώα κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν, που έχει αυξήσει τις συντάξεις κατά 14% και έχει προσπαθήσει να περιορίσει άλλες πρωτοβουλίες για δημόσιες δαπάνες από βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα προσφύγει κατά της αύξησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εάν η προσφυγή αποτύχει, ο κεντρώος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα μπορεί, επίσης, να κερδίσει λίγο χρόνο καθυστερώντας να υπογράψει την απόφαση ώστε να καταστεί νόμος, με την ελπίδα ότι οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε μια νέα πλειοψηφία και έτσι θα αποφευχθεί μια μεγαλύτερη τρύπα στα δημόσια οικονομικά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές δεν θα καλύψουν ένα τέτοιο έλλειμμα.

Ρουμανία: Προεκλογικές υποσχέσεις στην εποχή της πανδημίας

Η αύξηση του 40% εγκρίθηκε αρχικά πέρυσι από το τότε κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, που παραμένουν η μεγαλύτερη παράταξη στο Κοινοβούλιο, παρόλο που ο υπουργός τους επί των Οικονομικών είχε προειδοποιήσει τότε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις υψηλότερες δαπάνες.

Πριν ακόμα από την πανδημία του κορονοϊού, η Ρουμανία ήταν αντιμέτωπη με ένα διευρυνόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν τοποθετήσει τη Ρουμανία στην κατώτερη επενδυτική τους βαθμίδα με αρνητικές προοπτικές. Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι η πανδημία θα οδηγήσει το φετινό έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3,8%.

Η χώρα έχει καταγράψει 114.648 κρούσματα κορονοϊού και 4.503 θανάτους από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχασαν την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, έχουν δει τη δημοτικότητα τους να μειώνεται στο μισό μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Στο μεταξύ οι Φιλελεύθεροι του Λούντοβιτς Όρμπαν έχουν καλές πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.