Ο επενδυτής που εκμεταλλεύτηκε τον κορωνοϊό για να βγάλει δισεκατομμύρια

Ο επενδυτής που εκμεταλλεύτηκε τον κορωνοϊό για να βγάλει δισεκατομμύρια

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τον κορωνοϊό για να πλουτίσει ακόμα περισσότερο.

Κατάφερε να κερδίσει από ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 27 εκατ. δολαρίων, 2,6 δισ. δολάρια εκμεταλλευόμενος τα θετικά νέα για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.

Ο Άκμαν, επικεφαλής της Pershing Square ασφάλισε το αντισταθμιστικό του κεφάλαιο (hedge fund) έναντι ενός κύματος εταιρικών αθετήσεων.

Στην ουσία επικεφαλής της Pershing Square πόνταρε τη Δευτέρα σ’ ένα παρόμοιο «στοίχημα» – που φτάνει περίπου το 30% της αξίας του αρχικού στοιχήματος- μετά την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Πιάνοντας το τζάκποτ

Η ιδιαίτερα κερδοφόρα ιδέα του Άκμαν τον Φεβρουάριο ήταν η εξής: να αγοράσει συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps) – τα οποία ασφαλίζουν τον αγοραστή έναντι πιθανής χρεοκοπίας του εκδότη – για ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Η Pershing Square δαπάνησε μόλις 27 εκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα για τα αντισταθμιστικά δικαιώματα, των οποίων η αξία αυξήθηκε σε 2,6 δισ. δολάρια, καθώς η πανδημία «εκτόξευσε» τις πιθανότητες των εταιρικών αθετήσεων.

Ο Άκμαν και η ομάδα του εξαργύρωσαν τα κέρδη και αποφάσισαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές των μετοχών, κερδίζοντας χωρίς να το περιμένουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια έως τις 18 Μαρτίου.

Το fund ενίσχυσε το μερίδιό του στη Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ – μια κίνηση που έγινε γνωστή μερικούς μήνες αργότερα. Επιπλέον, διαθέτει μερίδιο σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης όπως τα Starbuks.

To σωστό timing της συναλλαγής είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθεί σημαντικά από το ράλι των αγορών.

Η αξία του κεφαλαίου ενισχύθηκε κατά 44% από τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Γιατί εύχεται να «πέσει έξω» την επόμενη φορά

Σύμφωνα με τους FT, o Άκμαν φέρεται να δήλωσε: «ελπίζω στο επόμενο στοίχημα να χάσουμε χρήματα».

Εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ελπίδα του για τερματισμό της πανδημικής κρίσης.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «η ίδια συναλλαγή που κάναμε πριν από οκτώ μήνες είναι διαθέσιμη με τους ίδιους όρους σαν να μην υπήρχε ποτέ πρόβλημα και με την πιθανότητα ότι ο κόσμος θα είναι μια χαρά», πρόσθεσε.

Ο Άκμαν χαρακτήρισε «αρνητικές» τις ειδήσεις για το εμβόλιο κατά την ομιλία του, ανέφεραν οι Financial Times. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο απρόθυμοι ως προς την εφαρμογή μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και να εφησυχάσουν.

«Οι επενδυτές υποτιμούν τη συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο Άκμαν, προβλέποντας ότι οι επόμενοι μήνες μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του hedge-fund είχε προειδοποιήσει για την πανδημία ήδη από τον Μάρτιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.