Γερμανία: Η βιομηχανία της χώρας ζητά περισσότερους εξειδικευμένους εργάτες

Γερμανία: Η βιομηχανία της χώρας ζητά περισσότερους εξειδικευμένους εργάτες

Η πλειοψηφία των ενώσεων απορρίπτει τις ανησυχίες για τις αμερικανικές πολιτικές προστατευτισμού, αλλά και τις συνέπειες του Brexit, απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι περισσότερες βιομηχανίες της Γερμανίας είναι θετικές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. .

Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο IW της Κολωνίας, ο κύριος παράγοντας που συνιστά εμπόδιο στη Γερμανία είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι 26 από τις 48 ενώσεις της γερμανικής βιομηχανίας είναι πιο αισιόδοξες απ’ ό,τι ήταν στο τέλος του 2016 . Την ίδια ώρα, πάνω από τα 2/3 των ενώσεων αναμένουν ότι οι εταιρείες του τομέα τους θα έχουν μεγαλύτερη παραγωγή το 2018 απ’ ότι φέτος.
«Παρά τις πολιτικές προστατευτισμού του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την προοπτική του Brexit, οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν φέτος και θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2018», αναφέρει το IW σε δήλωση που εξέδωσε.

Απαισιοδοξία στη βιομηχανία τροφίμων και στη συνεταιριστική τραπεζική

Απαισιοδοξία επικρατεί μόνο σε δύο τομείς. Ο ένας αφορά στη βιομηχανία τροφίμων, οι εκπρόσωποι της οποίας εκφράζουν ανησυχίες για σκληρότερο ανταγωνισμό και υψηλότερα κόστη. Ο δεύτερος αφορά σε τμήματα του τομέα της συνεταιριστικής τραπεζικής που πάσχει από τα χαμηλά επιτόκια και περιθώρια.

Το IW ανακοίνωσε πως 24 από τις 47 βιομηχανικές ενώσεις, που έδωσαν εκτιμήσεις για τις επενδύσεις, αναμένουν από τις εταιρείες μέλη τους υψηλότερα επίπεδα δαπανών.

Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει τις εταιρείες είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, μια ανησυχία που υφίσταται εδώ και καιρό στη Γερμανία.

«Οι προοπτικές της παραγωγής στη γερμανική οικονομία θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, αν υπήρχαν διαθέσιμοι περισσότεροι εξειδικευμένοι εργάτες», δήλωσε ο διευθυντής του IW Μίχαελ Χίτερ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη το 2018 για ένατη συνεχή χρονιά. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ινστιτούτο Ifo είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,6% για την ερχόμενη χρονιά, έπειτα από την αναμενόμενη για φέτος ανάπτυξη 2,3%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια χωριστή έρευνα σε 820 οικογενειακές επιχειρήσεις έδειξε ότι το 69% περιμένει για την επόμενη χρονιά βελτίωση στις επιχειρήσεις του, από 59% πριν από έναν χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.