ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

ΗΠΑ: Και η ΒΡ προειδοποιεί για βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα κέρδη της

ΗΠΑ: Και η ΒΡ προειδοποιεί για βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα κέρδη της

Μετά τη Shell και τη Barclays, σειρά παίρνει τώρα η BP η οποία προειδοποιεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ στην κερδοφορία της, αν και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός, που επενδύει περισσότερα στις ΗΠΑ από οιαδήποτε άλλη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα επιβαρυνθεί με 1,5 δισ. δολάρια στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, μετά τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές στις ΗΠΑ, παρά την προοπτική για κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η μείωση του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ από το 35% στο 21% προϋποθέτει επαναξιολόγηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων της ΒΡ στις ΗΠΑ, γεγονός που θα καταλήξει σε μία έκτακτη χρέωση του 1,5 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2017 που θα ανακοινωθούν στις 8 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η ΒΡ έχει αναπτύξει μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και προγράμματα άντλησης πετρελαίου μέσω σχιστολιθικών κοιτασμάτων, ενώ παράλληλα έχει και διυλιστήρια που μπορούν να επεξεργάζονται έως και 746.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Royal Dutch Shell απηύθυνε και αυτή προειδοποίηση για αντίστοιχη επιβάρυνση της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2017, τα οποία θα ανακοινώσει την 1η Φεβρουαρίου.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν είναι όμως η μόνη που θα επηρεαστεί από τη μείωση της αξίας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα υποστεί κάποιες έκτακτες οικονομικές επιβαρύνσεις: την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs υπολόγισε έκτακτη επιβάρυνση ύψους 5 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα του περσινού τέταρτου τριμήνου και η Bank of America θα επιβαρυνθεί με 3 δισ. δολάρια, ενώ η Barclays προβλέπει αντίστοιχη επιβάρυνση της τάξης του 1,3 δισ. δολαρίων.

Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στις ΗΠΑ ελαττώνει την αξία των αναβαλλόμενων φορολογικών θέσεων ενεργητικού, όμως όταν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την απομείωση αυτή συμπεριληφθούν στα λογιστικά βιβλία, οι μεγάλες τράπεζες και πετρελαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν με πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Το μέτρο λοιπόν αυτό παρότι θα επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα αποβεί ευνοϊκό σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου ευρείας κλίμακας φορολογική μεταρρύθμιση ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση σε ορισμένες οικογένειες και ορισμένα φυσικά πρόσωπα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες οι οποίες φοβούνται ότι το νέο φορολογικό καθεστώς δίδει αθέμιτο πλεονέκτημα στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς στην πράξη μεταμορφώνει την αγορά της σε φορολογικό «Eldorado». Όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, θεωρείται δεδομένο πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και funds θα ανακατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ, σε βάρος των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών κέντρων και με μεγάλες απώλειες για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.