ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο «γίγαντας» που έβγαλε 6 δισ. σε 20 λεπτά και η πρόβλεψη του αφεντικού ότι θα καταρρεύσει (φώτο)

Ο «γίγαντας» που έβγαλε 6 δισ. σε 20 λεπτά και η πρόβλεψη του αφεντικού ότι θα καταρρεύσει (φώτο)

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή κάνει κύκλους και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις… Κάπως έτσι όταν ένας κύκλος ανοίγει έρχεται και η στιγμή που αυτός κλείνει. Από αυτό τον κανόνα δεν μπορεί να δραπετεύσει κανείς όσο μεγάλος και ισχυρός και αν είναι.

Έτσι έβαλε λουκέτο η οικογενειακή επιχείρηση που έζησε για 14 αιώνες φτιάχνοντας θρησκευτικούς ναούς. Λειτούργησε μέχρι το 2006, όταν έκλεισε ύστερα από 1.400 χρόνια.

Έτσι μία μέρα θα βάλει και ένας σημερινός γίγαντας, η Amazon.

Η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, του Τζεφ Μπέζος που έβγαλε πράγματι 6 δισ. δολάρια σε 20 λεπτά μέσα σε ένα απόγευμα του Απριλίου του 2016 και είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου σίγουρα δεν κινδυνεύει με λουκέτο όπως ο έτερος κολοσσός Sears στις ΗΠΑ. Η διαφορά για την ώρα είναι ο κύκλος ζωής…

Τα άγνωστα στους Έλληνες πολυκαταστήματα Sears, προϋπήρχαν στις ΗΠΑ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα Wallmart και η Amazon και κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης πριν μερικές μέρες μαζί με τα KMart που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, δημιουργώντας αναταραχή στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Η εταιρεία έκανε αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο Άρθρο 11 καθώς δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή χρέους 134 εκατ δολαρίων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η Sears αναμένεται να κλείσει άλλα 145 πολυκαταστήματα.

Από το 2014 η Sears έχει έρθει αντιμέτωπη με δραματική μείωση στους τζίρους της, γεγονός που την είχε αναγκάσει από τότε να κλείσει εκατοντάδες πολυκαταστήματα. Είναι ενδεικτικό πως πριν τη χτυπήσει η κρίση, η Sears είχε 1.980 πολυκαταστήματα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CNBC.

Τμήματα της Sears έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Η Sears Canada Inc χρεοκόπησε πριν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα 12.000 υπάλληλοι να χάσουν τις δουλειές τους.

Την εταιρεία ίδρυσε ο Richard Sears, ένας εργαζόμενος σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Μινεσότα, που το 1886 ξεκίνησε να πουλά ρολόγια μέσω ταχυδρομείου. Ο πρώτος κατάλογος των Sears-Roebuck με ρολόγια και κοσμήματα τυπώθηκε το 1896 και σύντομα οι επόμενες εκδόσεις έγιναν καταναλωτικό ευαγγέλιο για τους Αμερικάνους.

Η εταιρεία γιγαντώθηκε και τελικά ήρθε η ώρα που έκλεισε ο κύκλος της και έπεσε.

Η πρόβλεψη του Τζεφ Μπέζος

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι η απάντηση που έδωσε ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, σε συνάντηση την Πέμπτη στο Σιάτλ, όταν εργαζόμενος τον ρώτησε για το μέλλον της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται μάλιστα και ηχογράφηση της συνάντησης, ο Μπέζος, όταν ρωτήθηκε ποια μαθήματα έχει πάρει από τις πτωχεύσεις εταιρειών όπως η Sears απάντησε πως η Amazon «δεν είναι too big to fail». Δηλαδή δεν είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει!

«Για την ακρίβεια, προβλέπω ότι κάποια ημέρα η Amazon θα καταρρεύσει. Η Amazon θα χρεοκοπήσει. Αν κοιτάξετε μεγάλες εταιρείες, οι διάρκειες ζωής τους τείνουν να είναι 30 plus χρόνια, όχι 100 plus χρόνια» είπε, σύμφωνα με το CNBC.

Το κλειδί για να καθυστερήσει αυτό, συνέχισε ο Μπέζος, είναι η εταιρεία να έχει «εμμονή με τους πελάτες» και να αποφύγει να «κοιτά προς τα μέσα» και να προβληματίζεται για τον εαυτό της.

«Αν αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους εαυτούς μας, αντί να επικεντρωνόμαστε στους πελάτες μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε αυτήν την ημέρα για όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τα εν λόγω σχόλια του Μπέζος γίνονται σε μια περίοδο τεράστια επιτυχίας και άνθησης για την Amazon. Ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι εκφράζουν προβληματισμούς για τους ρυθμούς επέκτασής της. Το εργατικό δυναμικό της εταιρείας έχει 20πλασιαστεί μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια, ξεπερνώντας τους 600.000 εργαζομένους, και η τιμή της μετοχής της έχει τετραπλασιαστεί από το 2013.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έγινε τον Σεπτέμβριο η δεύτερη μόλις εταιρία του κόσμου με αξία 1 τρισ. δολαρίων, μετά την Apple δηλαδή.

Αυτά βέβαια στις αρχές του φθινοπώρου, γιατί η Amazon μετρά τώρα χρηματιστηριακές απώλειες της τάξης των 250 δισ. δολαρίων.

Πρόσφατα άγγιξε την κεφαλαιοποίηση-σταθμό του 1,02 τρισ. δολαρίων στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η μετοχή της Amazon έκλεισε στα 2.039,51 δολάρια, άρχισε αμέσως μετά την ελεύθερη πτώση.

Όσο μακριά ή κοντά και αν βρίσκεται το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Amazon δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Μπέζος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Bloomberg με τους 500 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 166 δισ. δολάρια. Η επίδοση αυτή δεν είναι καθόλου άσχημη κγια τον άνθρωπο που ίδρυσε τον κολοσσό αυτό στο γκαράζ του στο Σιάτλ το 1994 , ως ένα μικρό online βιβλιοπωλείο.

Από την άλλη αν υπολογίσει κανείς τα χρόνια που ο ίδιος ο Μπέζος έβαλε σαν ορόσημο, η Amazon βρίσκεται στην τελευταία δεκαετία της ζωής της.

Οι αυξήσεις στους μισθούς

«Αν αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους εαυτούς μας, αντί να επικεντρωνόμαστε στους πελάτες μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους».

Αυτό είπε ο Μπέζος και ίσως για αυτό να έδωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους. Πλέον ο κατώτατος μισθός πήγε στα 15 δολάρια την ώρα.

Η αύξηση αφορά τους υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και το εποχιακό προσωπικό, και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου θα ωφεληθούν από τις αλλαγές.

Οι μισθολογικές αυξήσεις έρχονται εν μέσω έντονων πιέσεων από το κίνημα «Πολεμάμε για τα 15», το οποίο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε περιοχές των ΗΠΑ, ωθώντας την Amazon να αλλάξει πολιτική στον μισθολογικό τομέα.

Έτσι, περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι πλήρους και μερικής απασχόλησης, 100.000 εποχικοί, 40.000 στη Μεγάλη Βρετανία, συν τους 50.000 που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τα νέα κεντρικά γραφεία της Amazon, θα δουν τον μισθό τους να διπλασιάζεται.

Η σκοτεινή πλευρά της Amazon

Στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Στις αρχές του Νοεμβρίου εκατοντάδες παλαιοβιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο, εντελώς απροειδοποίητα και τελευταία στιγμή πετάχτηκαν έξω από το δίκτυο της Amazon.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο AdeBooks, που εξειδικεύεται σε πωλήσεις παλαιών βιβλίων, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 και το 2008 εξαγοράστηκε από την Amazon. Η ιδιαίτερα εξειδικευμένη πλατφόρμα πραγματοποιούσε σημαντικό μέρος των πωλήσεών της συνδέοντας την ιστοσελίδα της με αντίστοιχα ηλεκτρονικά πωλητήρια ανά τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντέδρασαν περισσότεροι από 274 παλαιοβιβλιοπώλες σε 24 χώρες ανά τον κόσμο, αποφασίζοντας να αποσύρουν τα βιβλία τους από τις ηλεκτρονικές προθήκες του διαδικτυακού μονοπωλίου. Η δε Ένωση Παλαιοβιβλιοπωλών, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Adebooks να γίνει χορηγός της ετήσιας έκθεσης βιβλίων του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.