ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κίνα: Ανακοίνωσε ανάπτυξη – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακά τα νούμερα που παρουσίασε

Κίνα: Ανακοίνωσε ανάπτυξη – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Η Κίνα γνωστοποίησε ότι η οικονομία της χώρας παρουσίασε ανάπτυξη – ρεκόρ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 18,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1992, καθώς η ανάκαμψη της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επέλαση του ιού επιταχύνεται. Ωστόσο, εξαιτίας των απρόβλεπτων επιπτώσεων της πανδημίας, η εθνική στατιστική υπηρεσία παραμένει επιφυλακτική για την πορεία της οικονομίας ενώ, παρότι η νέα χρονιά μπήκε με το δεξί για την Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος των προβλέψεων που έκαναν οικονομολόγοι του Reuters.

Συγκεκριμένα, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου κατέδειξε ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 19%, υψηλότερη δηλαδή από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο είναι μεν υψηλός, αλλά είναι λιγότερο ενδεικτικός, δεδομένου πως η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το προηγούμενο έτος λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, το κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 6,8% εξαιτίας της επιβολής περιοριστικών μέτρων. «Η οικονομία έκανε μία καλή αρχή», σχολίασε η εθνική στατιστική αρχή της Κίνας, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως η πανδημία ακόμη εξαπλώνεται παγκοσμίως και πως το διεθνές περιβάλλον είναι περίπλοκο λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν». Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ανάκαμψη της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στις εξαγωγές, καθώς τα εργοστάσια στην Κίνα έπρεπε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από τις υπόλοιπες χώρες, με αποτέλεσμα η βιο-μηχανική παραγωγή να αυξηθεί έως 14,1% σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε. Παράλληλα, θεαματική αύξηση κατέγραψε ο κλάδος του λιανεμπορίου με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 34,2%. «Σύμφωνα με τους μηνιαίους δείκτες, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση και οι επενδύσεις επιταχύνθηκαν τον Μάρτιο σε συνέχεια της επιβράδυνσης που σημειώθηκε τους πρώτους δύο μήνες», επεσήμανε o Λούσι Κούιτζ, επικεφαλής οικονομικών για την περιοχή της Ασίας στην Oxford Economics. Η Morgan Stanley αναμένει πως οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο θα αυξηθούν κατά 3,8% κατά μέσον όρο σε διετή βάση, ταχύτερα δηλαδή από την αύξηση 3,1% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες για υπηρεσίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως θα υπάρξει επιβράδυνση σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να περιορίζει τα μέτρα στήριξης. Η Γιε Σου, επικεφαλής οικονομολόγος στην The Economist Intelligence Unit, επεσήμανε πως η επίδοση στον κλάδο του εμπορίου και οι εγχώριες δραστηριότητες στον κλάδο της βιομηχανίας μπορούν για το υπόλοιπο του έτους να μη σταθούν ικανές να διατηρήσουν αυτή την ανάπτυξη, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων στήριξης της εγχώριας οικονομίας. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κινεζική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά τη δυναμική της ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Ενισχυμένη από τα μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας αλλά και από την έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε στις επιχειρήσεις της χώρας, η κινεζική οικονομία ανέκαμψε σταδιακά από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Μάλιστα, η Κίνα ήταν η μοναδική μεγάλη οικονομία που σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020 με αυτόν να διαμορφώνεται στο 2,3%, κινούμενος σε χαμηλό δεκαετίας. Σημειώνεται ότι φέτος η χώρα έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη στο 6%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.