Ρύθμιση «κορωνο-χρεών»: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις 36 και 72 δόσεις

Βασικές ερωτο-απαντήσεις

Ρύθμιση «κορωνο-χρεών»: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις 36 και 72 δόσεις

«Ανάσα» αναμένεται να πάρουν πάνω από 820.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν αφήσει χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη της πανδημίας μπορούν από το επόμενο έτος να εξοφληθούν σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινά να «μετρά» από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

1. Ποιοι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση;

Το νέο σχήμα εξόφλησης των κορωνοχρεών αφορά:

– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

– Άνεργοι εγγεγραμμένοι για όλο το διάστημα στον ΟΑΕΔ.

2. Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις;

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Ειδικότερα: στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

– Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

3. Είμαι πληττόμενος επαγγελματίας και έχω ήδη υποβάλει τη φορολογική μου δήλωση. Μπορώ να εξοφλήσω το φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού σε 36 άτοκες δόσεις;

Όχι. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που μέχρι και το τέλος Ιουλίου δεν θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

4. Πότε θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση;

Η ρύθμιση θα «τρέξει» από το επόμενο έτος με την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι τότε η ΑΑΔΕ θα έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους πληττόμενους.

5. Το 2020 είχα τεθεί σε αναστολή εργασίας και σταμάτησα να πληρώνω τις δόσεις της παλιάς ρύθμισης των 120 δόσεων με αποτέλεσμα να χάσω τη ρύθμιση. Μπορώ τώρα να ενταχθώ ξανά στην ρύθμιση;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ναι. Οι πληττόμενοι οφειλέτες που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τις 100 ή τις 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις τους. Η πόρτα των 100 ή 120 δόσεων ανοίγει ξανά με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου 2021. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν και θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.