Πάγιες δαπάνες: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση «κουπονιών» για πληρωμές φόρων και εισφορών

Εντός της εβδομάδας η έκδοσης της υπουργικής απόφασης

Πάγιες δαπάνες: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση «κουπονιών» για πληρωμές φόρων και εισφορών

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των «κουπονιών» που θα χρησιμοποιήσουν πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών και το τελικό ύψος της επιδότησης αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα.

Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» θα λάβουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αφού κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε είχαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%. Παράλληλα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνταν να ενταχθούν καθώς τα ποσά που εισέπραξαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπερκαλύπτουν το ύψος των παγίων δαπανών, που δεν έχουν καλυφθεί από προγράμματα στήριξης. Επίσης εντοπίστηκαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση χωρίς να ανήκουν στους πληττόμενους.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα προκειμένου οι δικαιούχοι της επιδότησης να υποβάλουν νέα οριστική αίτηση και να επιλέξουν που θα κατευθυνθεί το ποσό της επιδότησης το οποίο αντιστοιχεί στις πάγιες δαπάνες τους. Οι δικαιούχοι δεν θα εισπράξουν ένα χρηματικό ποσό, αλλά θα λάβουν ένα πιστωτικό με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Τα “κουπόνια” που θα εκδοθούν ανέρχονται με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος στα 500 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.