Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία – Οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα φυσικά πρόσωπα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία – Οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι

Το υπουργείο Οικονομικών, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, κάθε μήνα καταγράφονται και νέες περιπτώσεις απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από επιλογές, ωστόσο, θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε ποια ρύθμιση θα ενταχθούν, ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν.

Τη δυνατότητα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας προς όσους φορολογουμένους δεν κατάφεραν να διατηρήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η πάγια ρύθμιση προβλέπει 24 άτοκες δόσεις για τις τακτικές οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.τ.λ.) και έως 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.

Χιλιάδες οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση και πλέον να απειλούνται με κατασχέσεις.

Η επανένταξη στην πάγια ρύθμιση αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών τους προς την Εφορία την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Παράλληλα, για να αποκτήσουν δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση, οι οφειλέτες θα πρέπει να μην έχουν χάσει άλλη ρύθμιση τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Δικαίωμα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση να είναι κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών
  • σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση να είναι κατά ποσοστό κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών

Επίσης, η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ και τα οχήματα που αποκτήθηκαν την τελευταία τριετία να έχουν συνολική αξία τα 80.000 ευρώ.

Χρέη που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία

Σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα μπορούν να αποπληρώσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία.

Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

Πρακτικά, στη ρύθμιση συμφέρει να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη μόνο σε έναν πιστωτή (π.χ. Εφορία), με το συνολικό ποσό της οφειλής να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που χρωστά σε δύο πιστωτές και οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ενταχθεί στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ακόμα και 240 δόσεις.

Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, θα αφορά:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Μάλιστα, αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την Εφορία ύψους 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται ως πληγέντες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση αφορά:

  • 134.455 επιχειρήσεις
  • 392.785 ελεύθεροι
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα

Εξωδικαστικός μηχανισμός με «ψιλά» γράμματα για τις τράπεζες

Οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν εξωδικαστικά σε έως 240 δόσεις όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.

Στα «ψιλά» γράμματα της ρύθμισης το «πάνω χέρι» φαίνεται πως το έχουν οι τράπεζες, καθώς δεν είναι δεσμευμένες στην αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για τη συνολική διευθέτηση χρεών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας οφειλέτης που χρωστά στο Δημόσιο και τις τράπεζες να κινδυνεύει με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αφού η πιστώτρια τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να συναινέσει στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι να υπάρχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο πιστωτές, με τους περισσότερους οφειλέτες να χρωστούν σε Δημόσιο (Εφορία, δήμους ή Ταμεία) και στις τράπεζες είτε είναι ενήμεροι στην αποπληρωμή τους είτε έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινοι» και το συνολικό ποσό της οφειλής να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει ακόμα και τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, με την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών.

Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.