ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γέμισε ψάρια το Β.Αιγαίο – “Καλό σημάδι” λένε οι παλιοί

Γέμισε ψάρια το Β.Αιγαίο – “Καλό σημάδι” λένε οι παλιοί

Tεράστιες ποσότητες αφρόψαρων, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών αλιεύουν από το Φεβρουάριο τα γρι-γρί στο βόρειο Αιγαίο. “‘Απειρες” ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες σε Θερμαϊκό και Θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα ψαροκάικα της χώρας.

«Ξαφνικά από τις 16 Φεβρουαρίου το Βόρειο Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πόσο μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας πιάναμε. Ηταν κοπάδια με εκατομμύρια ψάρια που ήρθαν από τις Σποράδες. Κυρίως εντοπίζονταν στον Θερμαϊκό από το Φανάρι Ποσειδωνίου έως την Επανομή, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος» και ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Παγώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%.

Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

“Είναι καλό σημάδι για έναν τόπο να γεμίζει ψάρια. Ευλογία Θεού” λένε οι παλιοί, αφού το συσχετίζουν με την ευλογία των ψαράδων από τον Χριστό…

Ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στο Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10€.

«Η δουλειά πήγε πολύ καλά, ψαρεύαμε μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας. Χόρτασε η εγχώρια αγορά και πήγαν εξαιρετικά καλά οι εξαγωγές. Δεν ήταν μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους. Ηταν παχιά ψάρια και πολύ νόστιμα. Ειδικά η σαρδέλα κυκλοφόρησε πολύ και υπήρχε όλο το χειμώνα σε αφθονία. Κοντά στα 30 χρόνια είχαμε να δούμε τόσα ψάρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας, Γιάννης Μανιός.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Αιγαίο είναι μια θάλασσα άφθονη σε αφρόψαρα σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο που είναι ολιγοτροφική και το Ιόνιο που δεν έχει καθόλου ψάρια. Ο Θερμαϊκός, το Θρακικό Πέλαγος, το Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν αφθονία σε σαρδέλα και γαύρο, αλλά και άλλα ψάρια, για τον επιπλέον λόγο ότι εκεί καταλήγουν πολλά ποτάμια, αλλά και ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή εφημερίδα Εθνος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.