Οι Τροϊκανοί μπλοκάρουν τη μείωση χαρατσιού στους φτωχούς

Οι Τροϊκανοί μπλοκάρουν τη μείωση χαρατσιού στους φτωχούς

Να μειώσει τεχνητά τον αριθμό των φτωχών και κατ’ επέκταση του αριθμού των νοικοκυριών που πρόκειται να απαλλαγούν από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το γνωστό χαράτσι) επιθυμεί η τρόικα. Μέσω των τεχνικών κλιμακίων της που βρίσκονται στη Αθήνα ζητά να ισχύσουν μειωμένα εισοδηματικά όρια για το χαρακτηρισμό ενός νοικοκυριού ως φτωχού προκειμένου να μην περιοριστεί σημαντικά η εισπρακτική απόδοση του μέτρου.

Όπως αναφέρει σχετικά το capital.gr, από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η τρικομματική με εκπροσώπους των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης επιτροπή για τα φορολογικά θέματα που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ επιθυμούν και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικά θα ισχύσουν τα υφιστάμενα όρια για τη φτώχεια. Τα όρια αυτά έχουν καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και είναι έως 6.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 9.000 ευρώ για τους έγγαμους. Τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά περίπου 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Η απαλλαγή των φτωχών από το χαράτσι προβλέπεται σε διάταξη που προστέθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο λίγο πριν την ψήφισή του μετά από αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Για την απαλλαγή αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική διάταξη, να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει και τις ακριβείς προϋποθέσεις και κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίζονται τα «φτωχά» νοικοκυριά. Η απόφαση αυτή βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξής της και στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η παροχή της νέας φοροαπαλλαγής δεν θα συνοδευτεί από κάποια επιβαρυντική για τους υπόλοιπους φορολογούμενους αλλαγή στο χαράτσι. Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται πρόταση για οριακή αύξηση του χαρατσιού κατά 5 έως 20 ευρώ ανά ακίνητο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος της φοροαπαλλαγής.

Οι αρχικοί υπολογισμοί του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για κόστος από 35 έως 50 εκατ. ευρώ και ευελπιστούν ότι το κόστος αυτό θα καλυφθεί από την εισπρακτική υπεραπόδοση του χαρατσιού. Σημειώνεται ότι το κόστος της απαλλαγής αυτής περιορίζεται από το γεγονός ότι ήδη πολλά φτωχά νοικοκυριά έχουν ήδη απαλλαγεί από το χαράτσι, όπως είναι οι άνεργοι με κύρια κατοικία επιφάνειας έως 120 τμ και ετήσιο εισόδημα από άλλες πηγές έως 12.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.