ΕΝΦΙΑ 2021: Αντίστροφη μέτρηση για τα «ραβασάκια» – Πώς θα πληρώσετε τον φόρο

ΕΝΦΙΑ 2021: Αντίστροφη μέτρηση για τα «ραβασάκια» – Πώς θα πληρώσετε τον φόρο

Η καταβολή του φόρου για το έτος 2021 γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Το περιθώριο για την καταβολή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, και θα ακολουθήσουν μηνιαίες δόσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου ώστε να εξοφληθεί το σύνολο του φετινού φόρου. Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 καθορίζονται σε έξι ισόποσες μηνιαίες για τη διευκόλυνση των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό.

«Παράθυρο» για μεταφορά τον Οκτώβριο της πρώτης δόσης του Σεπτεμβρίου

Πάντως είναι πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο για διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Την δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3 η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.

Σημείωσε επιπροσθέτως, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Για το έτος 2021 θα χορηγηθεί έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών.

Η μείωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

Μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

Μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,

Μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,

Μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.