«Κουρεμένα» ενοίκια: Μέχρι πότε μπορείτε να διορθώσετε λάθη στις δηλώσεις Covid

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Κουρεμένα» ενοίκια: Μέχρι πότε μπορείτε να διορθώσετε λάθη στις δηλώσεις Covid

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θέλουν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει στις δηλώσεις Covid, έχουν χρονικό περιθώριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η προθεσμία αφορά τις διορθώσεις στις αιτήσεις για τα μειωμένα ενοίκια, αλλά και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Συγκεκριμένα έως και τις 30 Σεπτεμβρίου:

Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.

Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα έχει αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020

Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλώσεων και η διασταύρωση των στοιχείων. Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που δικαιούνται.

Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες καθώς:

-Εκκρεμεί η ενημέρωση των ιδιοκτητών σχετικά με τον συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων, από τις φετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Πρέπει να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξουν οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων και η εκκρεμότητα μεταφερθεί για το επόμενο οικονομικό έτος…

-Εκκρεμεί η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν δηλώσεις οι ιδιοκτήτες που εξαιτίας της πρωτόγνωρης τότε διαδικασίας από την έναρξη της πανδημίας, είχαν ελλιπή πληροφόρηση και δεν υπέβαλαν δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τα μηδενικά ενοίκια οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

1. Να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2. Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.