ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

“Η κοινωνία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”

“Η κοινωνία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”

  Η ιταλική εφημερίδα La Republica  αναφέρει σε αναλυτικό δημοσίευμά της για τη χώρα μας ότι, «το χρηματιστήριο καλπάζει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά η κοινωνία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

  Ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, σημειώνει ότι μετά από πέντε εφιαλτικά χρόνια που οδήγησαν στη μείωση του ΑΕΠ κατά το 1/4, διαφαίνονται στην Αθήνα οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι ο μισός από τον αναμενόμενο.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Ρώμης, «οι χρηματιστές έκαναν ήδη γνωστή την ετυμηγορία τους: η αιματηρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα, έφερε αποτέλεσμα».

  Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μεταξύ των ενδείξεων ανάκαμψης είναι η άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 134% σε διάστημα ενός έτους, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του 2013, καθώς και οι αγορές μετοχών ελληνικών τραπεζών από τα Hedge Funds.

  «Κάτω από την Ακρόπολη, όμως, κανείς δεν άνοιξε ούζα για να το γιορτάσει», παρατηρεί η κεντροαριστερή εφημερίδα, επισημαίνοντας τη 19η συνεχή συρρίκνωση του ΑΕΠ το διάστημα Ιανουαρίου- Mαρτίου, με συνολική συρρίκνωση 28% από το 2008, της τάξης του 28%. Αναφέρεται, επίσης, στην ανεργία που έχει εκτιναχθεί στο 27%, και στην ανεργία των νέων που αγγίζει το 64,2%, καθώς και στα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

  «Η κρίση δημιούργησε κοινωνικές πληγές που δεν λένε να επουλωθούν», σημειώνει ο Έττορε Λιβίνι, ο οποίος γράφει, επίσης, ότι «το spread μπορεί να μειώνεται, αλλά οι ουρές μπροστά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη, μακραίνουν».

  Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει, πάντως, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση» προτιμούν να βλέπουν τη θετική όψη του νομίσματος, θεωρώντας ότι η αισιοδοξία μπορεί να στηρίξει το πνεύμα εμπιστοσύνης και την κατανάλωση».

  Παραθέτει, επίσης, τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι του χρόνου η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και παρουσιάζει τις προβλέψεις των Βρυξελλών, βάσει των οποίων, το 2016, η ανεργία θα μειωθεί στο 16%. Στο άρθρο υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι τον Απρίλιο, χάρη στο θετικό ρεκόρ του τουρισμού, οι προσλήψεις ξεπέρασαν κατά 20.000 μονάδες, τις απολύσεις.

  «Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν, μετά από πολλές άκυρες εκκινήσεις, με την πώληση του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-4,23% η κυβέρνηση θα απολύσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους σπάζοντας ένα παλαιό ταμπού, ενώ ακόμη και τα φορολογικά έσοδα, ιστορική αχίλλειος πτέρνα, σημειώνουν πρόοδο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

  «Κρίμα, όμως, που οι Έλληνες δεν τρώνε ψωμί και πιστοληπτική ικανότητα», ολοκληρώνει ο Έττορε Λιβίνι, προσθέτοντας ότι «η άνοδος κατά 200% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-29,94% της Ελλάδος πλούτισε τους κερδοσκόπους αλλά όχι τον απλό κόσμο, ότι το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση θα τελειώσει μόνον σε δέκα χρόνια και η τρόικα ανακοίνωσε ήδη, ότι, το 2014, θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.