ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

“Θυμήθηκαν” υποθέσεις που κοντεύουν να παραγραφούν

“Θυμήθηκαν” υποθέσεις που κοντεύουν να παραγραφούν

Να αναγκάσει να πληρώσουν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ οι χιλιάδες ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που ήλπιζαν πως οι υποθέσεις τους θα παραγραφούν χωρίς έλεγχο, λόγω παρέλευσης δεκαετίας, επιχειρεί τώρα η εφορία.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ειδική επιτροπή θα καθορίσει ποιες από τις πάνω από 200.000 ανέλεγκτες υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν, θα πρέπει να επιλεγούν για έλεγχο. Οι υποθέσεις αυτές θα είχαν ήδη παραγραφεί, αν από τα τέλη του 2012 δεν είχε δοθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου, για να μπορέσει η εφορία να τις ελέγξει.

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν έτσι οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραμένουν ανέλεγκτες από το 2000. Έντυπα Ε9, δηλώσεις ΦΑΠ και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα επιλέγονται για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από την μεταβίβαση του ακίνητους της κληρονομιά την γονική παροχή κ.α.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως κάθε έλεγχος θα αποφέρει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Και από 1.000 ευρώ να εστιάζει σε 200.000 εκκρεμείς ανέλεγκτες υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών. Αν από κάθε μία εισέπραττε τουλάχιστον 1.000 ευρώ, θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο β΄ εξάμηνο του 2013 τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και θυσίες.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να επαληθεύσουν τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν αλλά και το ύψος του φόρου που πληρώθηκε ή που δεν καταβλήθηκε λόγω φοροαπαλλαγής.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν είναι

– ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις μεταβίβασης ακίνητων μεγάλης μεγάλης αξίας (π.χ. άνω των 500.000 ευρώ) που βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της παραγραφής των 10 ετών,

– υποθέσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος,

– μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων σε ακριβές περιοχές της χώρας κ.ά.

Για να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν με ακρίβεια τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται για έλεγχο οι υποθέσεις φορολογίας ακινήτων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, προχωρά στη συγκρότηση πενταμελούς ομάδας εργασίας, η οποία αποτελείται από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη εφοριακούς και αλλους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 20 Ιουλίου και να υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη και στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.