ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ελληνικές επιχειρήσεις απειλούνται με «λουκέτο» λόγω της ενεργειακής κρίσης

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας»

Ελληνικές επιχειρήσεις απειλούνται με «λουκέτο» λόγω της ενεργειακής κρίσης

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση αναμένεται να βρεθούν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ δεν είναι απίθανο αρκετές από αυτές να κλείσουν.

Βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στη «μέγγενη» των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία αρκετών εξ αυτών.

Οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν μέγιστο «πονοκέφαλο» για τους επιχειρηματίες που εκτός από το αυξημένο κόστος των παραπάνω, πρέπει να υπολογίσουν πώς θα αντέξουν και τις αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, σε δήλωση του στο Sputnik επισημαίνει ότι το πρόβλημα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστιο για τις επιχειρήσεις και φυσικά σε συνδυασμό με την αύξηση μεταφορικών και πρώτων υλών, επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων εάν δεν υπάρξει αντιστάθμιση.

«Το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπακόλουθα πρώτων υλών και κόστους μεταφοράς, επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σε διεθνείς αγορές στις οποίες τα δικά μας προϊόντα ανταγωνίζονται προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2. Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον, διότι οι αντοχές της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την ελληνική περιφέρεια δεν είναι μεγάλες μετά από δυο σημαντικές κρίσεις που έχουν διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία» δήλωσε ο κ. Σαββάκης.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί κεντρικά, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιστάθμιση των διαρκών αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων είναι μεγάλος» πρόσθεσε.

Καββαθάς: Θα είναι δύσκολος χειμώνας

Στο τεράστιο κόστος ενέργειας που βαραίνει τις πλάτες βιοτεχνών και επιχειρηματιών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

«Η μέση και υψηλή τάση ρεύματος εξαιρούνται από επιδοτήσεις. Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη που αυξάνονται, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η αύξηση του ενεργειακού κόστους είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» τόνισε.

Η Συνομοσπονδία, όπως ανέφερε, έχει προτείνει «τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ» προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο κόστος ενέργειας, αναφέροντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας. Σκεφτείτε ότι ένας λογαριασμός ρεύματος των 1.200 ευρώ γίνεται πλέον 1.900 ευρώ» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.