ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αντίστροφη μέτρηση για τα… ραβασάκια από την ΑΑΔΕ

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δυο επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αντίστροφη μέτρηση για τα… ραβασάκια από την ΑΑΔΕ

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να στείλει σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα «ραβασάκια» με το λογαριασμό των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν θα αναρτηθούν στο προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στην ψηφιακή πύλη myAADE. Οι υπόχρεοι με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, όπου θα αναγράφεται και το σύνολο που έχουν λάβει, αλλά και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δυο επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και συγκεκριμένα:

  • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Αυτή η επιλογή δείχνει η λιγότερο ελκυστική με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς συμφέρει, τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που έχουν λάβει υψηλά ποσά κατά τους επτά γύρους και διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με το «μπόνους» της έκπτωσης.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι «κουρεμένα» έως 75%. Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Ειδικότερα, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:=

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.