ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χρέη στην Εφορία: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ένα χρέος «ανεπίδεκτο είσπραξης»

Η διαδικασία δεν είναι απλή

Χρέη στην Εφορία: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ένα χρέος «ανεπίδεκτο είσπραξης»

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ετοιμάζεται να προχωρήσει στη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης».

Στόχος είναι να υπάρχει σαφείς εικόνα για το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι οι συνολικές οφειλές οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν ξεπερνούν κατά πολύ τα 24,8 δισ. ευρώ που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία καθορίζεται η νέα διαδικασία διάκρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Η διαδικασία βέβαια δεν είναι απλή, καθώς πριν μια οφειλή χαρακτηριστεί ανείσπρακτη οι ελεγκτές εξαντλούν όλα τα περιθώρια μέχρι να αποφασιστεί ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί τα χρήματα.

Η διαδικασία προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να εξακριβωθεί ότι οι οφειλέτες δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καταχωρηθούν στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και μετά την πάροδο δεκαετίας θα διαγραφούν.

Ωστόσο, για τους οφειλέτες η διαδικασία αυτή έως τον χαρακτηρισμού του χρέους ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογική ενημερότητας ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Παρά το χαρακτηρισμό της οφειλής, το Δημόσιο διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμού της και μετά την καταχώρησή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, ενώ οφειλή που έχει καταχωρηθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 109 δις. ευρώ από τα οποία τα 24,8 δις. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ανεπίδεκτα είσπραξης, πράγμα που σημαίνει ότι το στοκ περιορίζεται στα 84,2 δις. ευρώ αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κατεβάζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να αποπληρωθούν στη ζώνη των 20-25 δις. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.