ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δεν γλιτώνουμε με τίποτα το χαράτσι

Δεν γλιτώνουμε με τίποτα το χαράτσι

Νέα εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με τον νέο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα που θα οδηγήσει σε μείωση των υφιστάμενων συντελεστών φορολογίας των ακινήτων και σε ανακούφιση των ιδιοκτητών που σηκώνουν αυτή τη στιγμή μεγάλο φορολογικό βάρος. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, χωρίς να θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του βάρους που αναλογεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα, στους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Η κατεύθυνση της διακομματικής στη τελευταία της συνεδρίαση ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ωστόσο έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια, που έχουν θορυβήσει βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πρόσφατα και δυο συσκέψεις η μία υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά και η άλλη όταν ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Κίνα. Αντικείμενο και των δυο συσκέψεων ήταν η επεξεργασία σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα με παράλληλη μείωση των συντελεστών.

«Αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Αν δηλαδή οι αγρότες θα φορολογηθούν για τη γη που καλλιεργούν. Υπάρχουν φωνές τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί το κεφάλαιο των επιχειρήσεων των αγροτών, δηλαδή η γη. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι για να είναι το σύστημα φορολογίας των ακινήτων δικαιότερο θα πρέπει ακόμα και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να συμβάλλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τη φορολογία της αγροτικής γης θα έχει έσοδα περίπου 700-800 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RealNews, η τελική εισήγηση δεν έχει διαμορφωθεί και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται μέχρι αύριο που θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι αν φορολογηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δυσαρεστηθεί η βάση του κόμματος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φωνές που προβάλλουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι τα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση του νέου φόρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.