“Η Ελλάδα φταίει που μας μπλόκαραν οι διεθνείς αγορές”

“Η Ελλάδα φταίει που μας μπλόκαραν οι διεθνείς αγορές”

O αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές τον Μάιο του 2011 δεν οφείλεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αλλά από τους ίδιους τους διεθνείς επενδυτές «εξαιτίας της έκθεσης της κυπριακής στην ελληνική οικονομία», υποστηρίζει ο οικονομικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Καλοζώης διευκρινίζει πως πρόκειται για προσωπική γνώμη «προς άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών».

Σχετικά αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό έχει επιχειρηθεί σε διάφορα φόρα να ερμηνευτεί η ενδεχόμενη σχέση στην οικονομική κρίση Κύπρου – Ελλάδας, με δημόσια αναφορά και στο όνομά του. Η μεγάλη έκθεση της κυπριακής οικονομίας στους κινδύνους της ελληνικής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Καλιζώη, η βασική διαφορά μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών, «τα οποία μπορούσαν να δανείζονται, ενώ δεν είχαν καλύτερη αξιολόγηση από την Κύπρο».

Αναφέρει ακόμη ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονταν στην κατοχή ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, αλλά επεκτείνονταν και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και γενικά στις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των κυπριακών τραπεζών σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, κρίθηκε από τις αγορές ότι απειλούσε την ικανότητα του κυπριακού Δημοσίου να ανταποκριθεί στις μελλοντικές υποχρεώσεις του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.