ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η Black Friday από το 1869 έως σήμερα: Από πού ξεκίνησε και πώς ονομάζεται σε άλλες χώρες;

Από μια χρηματιστηριακή φούσκα στις υπερπροσφορές

Η Black Friday από το 1869 έως σήμερα: Από πού ξεκίνησε και πώς ονομάζεται σε άλλες χώρες;

Η Black Friday 2021 είναι προ των πυλών και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενθουσιαστείτε με αυτό. Με πολλές προσφορές υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να να αποκτήσετε επιτέλους κάτι που ίσως δεν μπορούσατε στην αρχική του τιμή!

Πραγματοποιείται μόνο μία φορά το χρόνο και είναι γνωστό ότι μας προσφέρει μερικές ακαταμάχητες ευκαιρίες.

Πολλοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Από τα αδέρφια στη Wall Street που έχασαν τα πάντα, μέχρι την αστυνομία στη Φιλαδέλφεια και τα καταστήματα που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα, από εδώ προέρχεται στην πραγματικότητα η φράση «Black Friday».

Πιθανότατα έχετε δει τις σκηνές από την Αμερική κατά τη διάρκεια της Black Friday. Ξέρετε εκείνες τις αδιανόητες στιγμές όπου οι πελάτες πιέζουν με μανία τις πόρτες για να τις ανοίξουν, και ορμούν στους διαδρόμους για να αρπάξουν μια τηλεόραση. Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που αγαπούν το παζάρι. Πλέον αυτή τη μέρα τη γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο.

Αλλά, αν και η ιδέα μπορεί να είναι η ίδια, αυτό που αποκαλούν «Black Friday» είναι πολύ διαφορετικό. Στο Μεξικό, λέγεται “El Buen Fin” (που μεταφράζεται ως “το καλό τέλος) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ονομάζεται “Λευκή Παρασκευή”. Η Κίνα προσφέρει επίσης προσφορές για μια ξεχωριστή ημέρα του χρόνου – την Ημέρα των Singles στις 11 Νοεμβρίου.

Ποια είναι η προέλευση της Black Friday;

Το 1869, δύο χρηματιστές στη Wall Street, οι Jim Fisk και Jay Gould, αγόρασαν μια τεράστια ποσότητα χρυσού με την ελπίδα ότι η αξία του θα εκτοξευθεί δραματικά. Τότε σχεδίαζαν να το πουλήσουν για ένα τεράστιο κέρδος, αλλά πριν προλάβουν, η αγορά χρυσού κατέρρευσε στις ΗΠΑ και οι άνδρες τα έχασαν όλα. Το μοιραίο γεγονός ονομαζόταν «Μαύρη Παρασκευή» καθώς τότε, οι καταστροφικές μέρες ονομάζονταν «μαύρες».

Όμως, τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε η φράση σε σχέση με τα ψώνια. Εδώ λοιπόν ξεκίνησε πραγματικά η προέλευση της Black Friday. Η Μαύρη Παρασκευή, έρχεται τις ημέρες που ακολουθούν την αμερικανική αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στη Φιλαδέλφεια, τεράστια πλήθη από αγοραστές και τουρίστες έρχονταν στην πόλη αυτήν την ημέρα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Στρατού-Ναυτικού. Τα πλήθη θα δημιουργούσαν το απόλυτο χάος και εξαιτίας αυτού, όλοι οι αστυνομικοί έπρεπε να δουλέψουν πολλές ώρες εκείνη την ημέρα για να συγκρατήσουν το πλήθος. Χρησιμοποίησαν τη φράση «Μαύρη Παρασκευή» για να αναφερθούν σε αυτή τη δύσκολη μέρα.

Δεδομένου όμως πως έκανε κακό στο μάρκετινγκ της πόλης (όχι και τόσο καλή διαφήμιση!) , κάποιοι προσπάθησαν να το αλλάξουν σε «Μεγάλη Παρασκευή» και να το λανσάρουν ως ονομασία. Όχι και τόσο πιασάρικο, πρέπει να παραδεχτούμε.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σε όλη την Αμερική, η «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε συνήθως για να αναφερθεί στις εκπτώσεις (και τις μάζες των ανθρώπων που πήγαν σε αυτές) που πραγματοποούνταν γύρω στις 27 Νοεμβρίου μετά τις Ημέρες των Ευχαριστιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή αναφέρεται σε λιανοπωλητές, οι οποίοι ωφελήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, έχοντας κέρδη με ‘μαύρα λεφτά’ – η οποία έκφραση πάλι, προέρχεται από το πώς οι λογιστές χρησιμοποιούσαν το μαύρο μελάνι για να δηλώσουν τα κέρδη στα βιβλία τους, σε αντίθεση με το κόκκινο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή ζημιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.