ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Τι καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έξι μήνες νωρίτερα

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Τι καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Δύσκολη είναι η αυριανή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους, αφού είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 5ης για τον φόρο εισοδήματος.

Μέχρι τον Φεβρουάριο πάντως το φορολογικό ημερολόγιο είναι εξαιρετικά βεβαρυμένο και στις επιδιώξεις του κυβερνητικού επιτελείου, είναι από το νέο έτος να υπάρξει ένα νέο μοντέλο που θα σπάει την εξόφληση του χρέους, σε περισσότερες δόσεις μέσα στο έτος.

Σε πρώτη φάση, ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έξι μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του επόμενου έτους σε 10 ή 12 δόσεις. Μάλιστα στην έκθεση της 12ης αξιολόγησης τονίζεται ότι οι αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη 3.463 περιοχών στο σύστημα, με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τον φόρο εισοδήματος, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τον φόρο που προκύπτει επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Ειδικότερα:

Ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ η τελευταία τον Δεκέμβριο, εάν αποφασισθεί η αποπληρωμή του σε 10 δόσεις ή τον Φεβρουάριο του 2023 εάν οι δόσεις ανέλθουν σε 12. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις των 250 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 12 των 210 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος που θα προκύψει εξετάζεται να αποπληρωθεί επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα ανοίξει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις από τα ταμεία και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.