ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αρμόδιοι φορείς επεξεργάζονται προτάσεις δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς εμπορευμάτων και για τα είδη των προϊόντων που θα την απαρτίζουν.

Το Χρηματιστιστήριο Αξιών Αθηνών αναφέρει ότι στο παρελθόν εκπόνησε προμελέτη για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο, καθώς η Ελλάδα είναι η 3η σε κατάταξη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Μελέτησε αντίστοιχα παραδείγματα στην Ευρώπη και τις εξελίξεις και προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα οποία εντάσσονται στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων.

Για τη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων, το ΧΑΑ επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη προμελέτη κατέδειξε ότι κομβικό σημείο επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου από πλευράς κόστους και ποιότητας, δικτύου αποθηκών και γραφείων πιστοποιήσεως, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και εξασφαλιστεί η φυσική παράδοση (physical delivery) των προϊόντων».

Το θεσμικό πλαίσιο

Το ΧΑΑ τονίζει ότι σε θέματα υποδομών για τη διαπραγμάτευση, την εκκαθάριση, διαχείριση κινδύνου και διακανονισμό, η ΕΧΑΕ είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς λειτουργεί ένα σύγχρονο δίκτυο μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Στις παραπάνω προσπάθειες το Χρηματιστήριο συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα πλαισίου και συζητά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και χρηματιστηριακές αλλά και φυσικά τα εμπορικά επιμελητήρια. Πρόσφατα δε, διοργανώθηκε συνάντηση με το προεδρείο του ΕΒΕΠ το οποίο εξέφρασε το ενδιαφέρον του και τη διάθεσή του να συνεργαστεί μαζί μας στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνάντησή μας συμφωνήθηκε η εκπόνηση από το ΕΒΕΠ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο δύο τεχνικών μελετών», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το ΧΑΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκπονεί μελέτη για το σχέδιο νόμου που θα απαιτηθεί και θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δύο μελετών και προτάσεις των συμμετεχόντων στην Κεφαλαιαγορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.