Απίστευτο μαρτύριο οι φορολογικές δηλώσεις

Απίστευτο μαρτύριο οι φορολογικές δηλώσεις

Τον απόλυτο εκνευρισμό ζουν εκατομμύρια Ελληνες φορολογούμενοι τόσο στις ουρές στις Εφορίες και μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών προσπαθώντας να βγάλουν άκρη στο Γολγοθά της υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως όλες οι διαδικασίες κυλούν ομαλά, φορολογούμενοι και λογιστές έχουν αντίθετη άποψη και όπως αναφέρει και το Εθνος υπάρχουν οκτώ κρίσιμα σημεία για την ταλαιπωρία που υφίστανται και για αυτό ζητούν την παράταση της υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταμείο των αστυνομικών, που μόλις την περασμένη Παρασκευή έστειλε το τρίτο κατά σειρά έντυπο στους ασφαλισμένους του, ζητώντας από τη βεβαίωση συντάξεων να αφαιρέσουν κάποιο ποσό γιατί έχει γίνει λάθος στην εκκαθάριση.

Το TAXIS δεν επιτρέπει πάντα την οριστική υποβολή της δήλωσης και εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μηνύματα όπως:

«Μη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφου»

«Error 500– Internal Server Error»

«Σας ζητάμε συγνώμη! Δεν μπορούμε να εμφανίσουμε την ιστοσελίδα που ζητήσατε (Κωδικός σφάλματος 500)».

Χθες η ΓΓΠΣ έκλεισε το σύστημα για πέντε ώρες, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, για να πραγματοποιήσει εργασίες αναβάθμισης των υπηρεσιών. Το Taxisnet δεν θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες και κατά τις ημερομηνίες 23 Ιουλίου, 22 και 27 Αυγούστου.

Ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα

Μόλις χθες μεταφέρθηκαν τα ποσά των τόκων τραπεζικών καταθέσεων στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1. Ομως το πρόβλημα παραμένει για τους φορολογουμένους, καθώς θα πρέπει να πάρουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν τους τόκους και τον φόρο που παρακρατήθηκε και να μεταφέρουν τα ποσά στους σχετικούς κωδικούς. Συγκεκριμένα, κάνοντας ο φορολογούμενος κλικ στον κωδικό 569, εμφανίζεται πίνακας με όλες τις τράπεζες. Στη μία στήλη εμφανίζονται για κάθε τράπεζα όλα τα μεικτά ποσά των τόκων και στη διπλανή στήλη ο φόρος που παρακρατήθηκε. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αφαιρέσει από το μεικτό ποσό των τόκων τον παρακρατηθέντα φόρο και το καθαρό ποσό να το βάλει στον κωδικό 659. Τον φόρο που έχει παρακρατηθεί θα τον συμπληρώσει στον κωδικό 433. Στον πίνακα υπάρχουν και οι τόκοι που είναι κάτω από 250 ευρώ καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει αν θέλει να εμφανίσει τους τόκους ή όχι.

Στο Τμήμα Μητρώου των εφοριών επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογουμένους που σπεύδουν να προμηθευθούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι θα τους αποσταλεί ο κλειδάριθμος με συστημένη επιστολή δεν τον έχουν παραλάβει ακόμη. Στην ουρά περιμένουν και οι νέοι άνω των 18 ετών οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωση δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά πληροφορούνται ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μόλις ελεγχθούν τα στοιχεία που δήλωσαν, καθώς και τα ποσά των αναλογούντων και παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών, με αντίστοιχα δεδομένα που αναγράφονται στις οριστικές δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών τις οποίες υποβάλλουν ηλεκτρονικά αυτές τις ημέρες οι επιχειρήσεις, οι φορείς του Δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν πέσει… μαζεμένες και συμπίπτουν οι ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.