ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το ελβετικό φράγκο “καίει” χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες

Το ελβετικό φράγκο “καίει” χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες

Το ελβετικό φράγκο εξακολουθεί να “καίει” 65.000 με 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι προσανατολίζονται να συστήσουν Σύλλογο και να διεκδικήσουν να «γυρίσουν» τα δάνεια τους σε ευρώ. Την περίοδο 2008-2010 ήταν η χρυσή εποχή για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για το ευρώ και τα επιτόκια ιδιαίτερα χαμηλά. Δηλαδή αν ένα στεγαστικό σε ευρώ τιμολογείτο στο 4%, το αντίστοιχο του σε ελβετικό φράγκο είχε επιτόκιο 2%.

Για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ. Σήμερα το ίδιο δάνειο αν και πληρώνεται επί 5 χρόνια είναι 750.000 ελβετικά, διότι στο μεταξύ η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, μπήκε πλαφόν στο 1,20 και «παίζει» αρκετούς μήνες τώρα σε αυτά τα επίπεδα. Με λίγα λόγια, αν υπολογίσουμε και τα χρήματα που έχουν ήδη πληρωθεί το δάνειο σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο -και τραγικό για όσους έπεσαν στην παγίδα- τρόπο πώς οι απλοί καταναλωτές μπορούν να χάσουν περιουσίες από οικονομικές αποφάσεις που βασίζονται σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά και εξαιτίας άγνοιας ή πλημμελούς ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΝΟΜΙΣΜΑ

Εν προκειμένω, ένα δάνειο σε ξένο νόμισμα συνδυάζει δύο μεταβλητές: Την ισοτιμία του νομίσματος και το επιτόκιο. Το χαμηλό επιτόκιο ήταν το δέλεαρ αρχικά, αλλά μόλις άρχισε η ανατίμηση του νομίσματος, το κεφάλαιο και το μηνιαίο ποσό έγιναν ακριβότερα.

Οι δανειολήπτες λοιπόν, που έλαβαν ή μετέτρεψαν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ή ενημερωθεί για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν, λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία, βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο. Η ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος, έχει σαν αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες, παρά την καταβολή συνεχών δόσεων προς την τράπεζα να βλέπουν το οφειλόμενο κεφάλαιο να αυξάνεται.

[Πηγή newmoney.gr, money-money.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.