ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μόνο… 20 δις λείπουν από την αγορά!

Μόνο… 20 δις λείπουν από την αγορά!

Έλλειψη ρευστότητας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική αγορά εντοπίζει η μελέτη σκοπιμότητας, για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, της Oliver Wyman, ένα χρηματοδοτικό κενό το οποίο αποδίδεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και σε διαρθρωτικά εμπόδια του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η υπερσυγκέντρωση και το υψηλό κόστος χρήματος.

Στην εμπιστευτική μελέτη που παρουσιάζει η Καθημερινή, επισημαίνεται ότι μια αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το στοιχείο αυτό και μόνο αποδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς βρίσκονται στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων.

Οι σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν μόλις στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, η μελέτη εκτιμά ότι για τη διαδικασία της απομόχλευσης, που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια, θα απαιτηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερος χρόνος.

“Η πρωτογενής και δευτερογενής έρευνά μας δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εργάζονται για να συντηρήσουν και να επανατοποθετήσουν τους λιγοστούς πόρους, αλλά αυτοί είναι περιορισμένοι και μειώνονται λόγω του φτωχού μακροοικονομικού περιβάλλοντος”, επισημαίνεται στη μελέτη.

Ως γνωστόν, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα υποδομής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω κυρίως της συνεπένδυσης στα σχέδια αυτά, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπερ σημαίνει ότι για να παράσχει χρηματοδότηση, θα πρέπει προηγουμένως να πληρούνται ορισμένες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πού θα εστιάσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το κενό που δημιουργείται λοιπόν θα επιχειρήσει να το καλύψει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο προβλέπεται να εστιάσει στα εξής:

*θα εντοπίσει επενδυτικά πεδία που σήμερα υποχρηματοδοτούνται

*θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις οι οποίες εμφανίζουν προοπτική για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης,

*για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα παρέχει συγχρηματοδότηση, εξειδίκευση και τεχνογνωσία, αλλά ταυτόχρονα, αλλά ταυτόχρονα θα βελτιστοποιεί τους υφιστάμενους δημόσιους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.