Ξεπουλούν τα “διατηρητέα” ελέω φόρων!

Ξεπουλούν τα “διατηρητέα” ελέω φόρων!

Εξοντωτικούς φόρους για σπίτια που αίφνης το Κράτος τα ορίζει ως «διατηρητέα», καλούνται να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εν μέσω κρίσης και χωρίς να αποκομίζουν κανένα εισόδημα από τα σπίτια που -πάππο προς πάππο- κληρονόμησαν για να κατοικούν και με κόπους συντηρούν –ακολουθώντας ειδικούς κανόνες που τους έχει επιβάλλει το ίδιο το Κράτος- το υπουργείο Οικονομικών τους ζητά επιπλέον να πληρώσουν και φόρους -“έκτρωμα”, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες διατηρητέων να τα εκποιήσουν «όσο-όσο» για να τα …ξεφορτωθούν.

Αντιθέτως, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της Ύδρας, που αποκτούν εισόδημα από αυτά, πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει για τα σπίτια όπου μένουν οι ντόπιοι, τα οποία δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους!

Υδραίοι ιδιοκτήτες διατηρητέων οικιών, έφτασαν να στείλουν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι επειδή φορολογούνται με εξωφρενικά υψηλές αντικειμενικές, για σπίτια 300 χρόνων – κατά κυριολεξία! Αδυνατώντας όμως να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο για συντήρηση και φόρους ακινήτων, εμμέσως εξαναγκάζονται να … τα ξεπουλήσουν.

Τα ποσά που δίνουν για να συντηρούν τα σπίτια τους είναι υπέρογκα, ειδικά σε διατηρητέους οικισμούς. Σε περιπτώσεις όπως στην Ύδρα, όλα τα κόστη συντηρήσεως υπολογίζονται …επί 3! Από το 1987 οι νόμοι ορίζουν τα υλικά και τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιούν στα σπίτια τους. Στην Ύδρα όλα πρέπει να είναι από πέτρα και ξύλο, που τα δουλεύουν αποκλειστικά ντόπιοι μάστορες με υψηλές χρεώσεις. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες απαγορεύεται δια νόμου να κάνουν τις αλλαγές που αυτοί θέλουν στα σπίτια τους, ούτε καν να τοποθετήσουν κλιματιστικά γιατί … χαλούν την πρόσοψη.

Σε έναν οικισμό όπου ζουν μόλις 3.000 άνθρωποι, μόνο πάμπλουτοι θα μπορούσαν να πληρώσουν φέτος ΦΑΠ 60.000 ευρώ (από περίπου 15.000 για κάθε εκκαθαριστικό ΦΑΠ των ετών 2010-2013) για το σπιτικό που αποτελεί την προγονική εστία τους.

Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων ζητούν άμεσα να υπολογιστεί ο ΦΑΠ με τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλό συντελεστή εμπορικότητας. Επικαλούνται διατάξεις με βάση τις οποίες τα ξενοδοχεία της Ύδρας πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει στα σπίτια στα οποία ιδιοκατοικούν και δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.

Επειδή είναι άνιση και αντισυνταγματική αυτή η φορολογική διάκριση, ζητούν να συμπεριληφθούν στις ίδιες διατάξεις και όσα αρχοντικά αποτελούν οικίες. Οι ένοικοί τους άλλωστε επιβαρύνονται -αν και θα έπρεπε να επιδοτούνται από το Κράτος- με την προστασία και διαφύλαξη τόσο των παραδοσιακών κτισμάτων, όσο και με τις ιστορικής σημασίας οικογενειακές συλλογές και κειμήλια που αυτά εμπεριέχουν.

Και ενώ οι ίδιοι μοχθούν για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές και την ολόκληρη την ανθρωπότητα την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, το Κράτος έρχεται «τιμωρός», αντί να τους ελαφρύνει τουλάχιστον από τον ΦΑΠ και τα έξοδα συντήρησης.

[Πηγή newmoney.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.